Hoeveel mensen overleden er door corona?

uitvaartondernemer

Het coronavirus (ook aangeduid als Wuhan-virus, COVID-19 en/of 2019-nCoV) welke op 12 december 2019 werd ontdekt in de Chinese stad Wuhan heeft zich razendsnel wereldwijd verspreid. Meer dan 4 miljoen mensen zijn overleden aan het virus en meer dan 208 miljoen mensen zijn besmet geraakt wereldwijd. Deze cijfers komen van World Health Organization. Vrijwel alle landen hebben te maken met besmettingen. Vooral in Europa, Zuid-Azië en Amerika is de verspreiding van het virus nog niet volledig onder controle waardoor er verregaande maatregelen zijn getroffen om het virus tegen te houden. Om je een beeld te geven van de verspreiding van het virus houden wij een aantal cijfers bij. Sinds de start van het wereldwijde vaccinatieproces neemt het aantal besmettingen gestaag af. Vooral gemuteerde varianten van het virus zorgen ervoor dat we nog lang te maken zullen krijgen met de gevolgen van het coronavirus.

Oversterfte door corona

In de koude maanden van het jaar (ruwweg van half november tot half april) sterven er gemiddeld meer mensen dan in de rest van het jaar. Als er sprake is van kou of er komt veel griep voor dan stijgt de sterfte boven de ‘normale’ sterfte uit. Men spreekt dan van oversterfte. Dit gebeurde bijvoorbeeld in 2018, toen een lang durende griepepidemie plaatsvond. In achttien weken tijd overleden er ruim 9 duizend mensen meer dan normaal is voor die periode. Na een periode van oversterfte is de sterfte doorgaans lager dan normaal voor die periode.

Een uitvaartondernemer heeft het in de wintermaanden dus een stuk drukker dan in de overige maanden van het jaar.

Welke landen gaan aan kop?

Met meer dan 3.000 doden door covid-19 per miljoen inwoners voert Hongarije nu de ranglijst aan. Alle andere landen in de top zijn ook Europees, met Bosnië, Tsjechië, Bulgarije en Slovakije als meest bevolkte landen. Verder staan ook Gibraltar, San Marino, Noord-Macedonië en Montenegro bovenaan. Het is hiernaast vrij opmerkelijk dat er nog geen enkele Covid-dode gemeld is in Vaticaanstad.

Reageer op dit artikel
More from Redactie Pluswijzer
Ontdek Amsterdam tijdens 24H Oost
Van zaterdagmiddag 13 februari 12.00 uur tot zondagmiddag 14 februari 12.00 uur...
Read More
0 replies on “Hoeveel mensen overleden er door corona?”