Hoe weet je of het tijd is voor een leesbril?

leesbril

Ben je de 50 gepasseerd? Dan is de kans groot dat je mogelijk een leesbril nodig hebt. Met het ouder worden gaan de ogen achteruit. De elasticiteit van de weefsels van de ooglens neemt af. Hierdoor is het lastiger voor de ogen om over te schakelen van ver naar dichtbij.  Zie je de kleine lettertjes wat minder goed dan voorheen? Dan hoef je niet direct een bezoek te brengen aan de opticien voor een leesbril. Maar wanneer is het dan wel tijd voor een leesbril? Onderstaande tekenen geven aan dat het tijd is voor een leesbril.

Uw armen zijn te kort

Steeds meer moeite om de krant of een boek te lezen? Om de letters te vergroten houd je de krant of het boek steeds verder van je af. Op enig moment zijn je armen tekort en werk het trucje niet meer om de ooglenzen scherp te stellen. Zelfs mensen met een gewone bril kunnen hier last van hebben. Zij zetten de bril af om goed te kunnen lezen van dichtbij.

Dagelijkse hoofdpijnklachten

Iedereen heeft weleens hoofdpijn en we denken dan ook niet direct dat het tijd is voor een leesbril. Wanneer je minder goed kunt zijn ga je met je ogen knijpen om scherper te kunnen zien. Hoe minimaal het zichtverlies ook is, je ogen moeten een extra inspanning leveren. Vooral mensen die dagelijks achter een computer zitten kunnen regelmatig last hebben van hoofdpijn.

Heb je regelmatig last van hoofdpijn? Dan kan het geen kwaad om eens een bezoek te brengen aan de opticien. Ook vermoeide ogen kunnen een gevolg zijn van minder goed kunnen zien.

Wazig zien

Je hebt het vaak niet direct in de gaten. Waziger zien is een geleidelijk proces welke niet direct wordt opgemerkt. De zwarte letters in de krant zijn tegenwoordig grijs van kleur. En anderen herkennen jou eerder op straat dan jij hen. Ook het lezen van de letters op verkeersborden lukt steeds minder goed. Heb je last van één of meerdere klachten? Ook dan kan een bezoek aan de opticien zeker de moeite waard zijn.

Tijd voor een leesbril

Herken jij jezelf in dit artikel? Dan is het tijd om de ogen op te laten meten bij de opticien. Is er geen ontkomen meer aan? Dan is dat niet iets om je voor te schamen. Bijna elke 50-plussers heeft een leesbril. Op zoek naar een leesbril? Kijk dan eens op de website van Izipizi voor een hippe leesbril in verschillende kleuren.

Reageer op dit artikel
Meer van Redactie Pluswijzer

Vakantievieren én tegelijk goed doen

Betekenisvol reizen is in opkomst: op vakantie gaan met een doel dat...
Lees meer