Hoe voorkom je een verstopte afvoer?

Als een afvoer in je huis verstopt is, merk je het snel. Het water spoelt niet lekker meer weg of blijft in de wasbak liggen. Ook een toilet of een doucheputje kan verstopt raken. Een verstopping is een vervelend iets wat je graag zo snel mogelijk wilt verhelpen. Maar hoe kun je een verstopping het beste oplossen? Is het verstandig zelf aan de slag te gaan, of kun je beter een professional inschakelen? En wat kun je doen om een verstopping te voorkomen? We vertellen je er alles over in dit artikel.

Zelf de verstopping verhelpen?

Het is verleidelijk zelf met huis-tuin-en-keukenmiddeltjes aan de slag te gaan om een verstopping op te lossen. Toch is dit vaak niet verstandig. Zelf heb je niet de kennis in huis om een verstopping grondig te verhelpen. Zo kan het gebeuren dat je een verstopping maar deels te niet weet te doen. De problemen keren dan voor je het weet weer terug. Of erger: je kunt per ongeluk je leidingen beschadigen omdat je niet de juiste hulpmiddelen in huis hebt, of niet goed weet hoe je ze moet gebruiken. Je kunt daarom beter een ontstoppingsbedrijf bellen wanneer je afvoer verstopt is.

Een ontstoppingsbedrijf weet raad

Heb je ergens in huis een verstopte afvoer, dan doe je er goed aan een ontstoppingsbedrijf in de arm te nemen. De experts van een ontstoppingsbedrijf hebben de juiste kennis en expertise in huis om een verstopping zonder schade aan je leidingwerk te verhelpen. Ook beschikken ze over specialistisch materiaal waarmee ze een leiding kunnen schoonspoelen om de verstopping op te lossen. Is je riool verstopt? Ook dan kan een ontstoppingsbedrijf helpen. De meeste verstoppingen kunnen op die manier al binnen een half uur verholpen zijn.

Voorkomen is beter dan genezen

Het is prettig te weten hoe je een verstopte afvoer weer kunt laten doorlopen, maar daarna wil je natuurlijk voorkomen dat de verstopping terugkomt. Gelukkig is dat niet zo ingewikkeld. De belangrijkste regel is dat je geen vaste onderdelen door de afvoer spoelt. Dat zijn bijvoorbeeld etensresten in de gootsteen, haar in het doucheputje en maandverband in het toilet. Die kunnen in de leidingen blijven hangen en op den duur een verstopping veroorzaken. Gebruik een filter in de gootsteen waarmee je grote deeltjes kunt afvangen en weg kunt gooien en maak bijvoorbeeld het doucheputje regelmatig schoon. Op die manier kun je de meeste verstoppingen voorkomen.

Reageer op dit artikel
More from Redactie Pluswijzer
Nacht van de Vluchteling: nieuwe route van Amsterdam naar Haarlem
Haarlem is in de nacht van 15 op 16 juni voor het...
Read More
0 replies on “Hoe voorkom je een verstopte afvoer?”