Hoe steunzolen bijdragen aan het verminderen van voetklachten

ALKMAAR - De orthopedische schoenen worden bij Veld Orthopedie gemaakt. Hier is een schoenmaker met de orthopedische schoenen bezig in de werkplaats in Hoorn. FOTO: © DUTCHPHOTO / HANS VAN WEEL

Onze voeten krijgen iedere dag veel te verduren wat zich uit in vermoeide of pijnlijke voeten en klachten aan rug, knieën of heupen, helemaal als je een beroep hebt waarbij je veel loopt of staat. Het is daarom erg belangrijk om je voeten in optimale gezondheid te houden. Heb je klachten in knie, enkel of rug? Dan bieden steunzolen en inlays verlichting. Steunzolen zijn niet per definitie hulpmiddelen voor senioren of mensen met een aandoening aan benen of voeten. Ook anderen kunnen baat hebben bij het dragen van steunzolen of inlays. In samenwerking met Veld Orthopedische Schoentechniek, leggen wij je in dit artikel uit hoe steunzolen bijdragen aan het verminderen van voetklachten. 

Wat is het verschil tussen steunzolen en inlays?

Allereerst is het van belang om het verschil te kennen tussen steunzolen en inlays. Steunzolen zorgen voor een actieve correctie van de voetstand. En een inlay is een zool die de voet volgt en zo het voetgewelf optimaal ondersteunt. Zowel de steunzool als de inlay is een orthopedische voorziening die verlichting biedt. Ook kunnen ze beide op verschillende manieren worden vervaardigd en zo geheel op je voeten worden afgestemd. 

Optimale gezondheid van je voeten

De aandacht voor het in goede conditie houden van de voeten groeit. Dit heeft het positieve effect dat steunzolen door steeds meer mensen worden gedragen. Wellicht is het jou de afgelopen tijd ook wel eens opgevallen dat het gebruik ervan wordt gestimuleerd. Ook in veel schoenen- en sportwinkels kun je tegenwoordig steunzolen aanschaffen. Wil je met het dragen hiervan optimaal bijdragen aan de gezondheid van je voeten? Dan doe je er verstandig aan om ze bij een specialist te laten aanmeten, bijvoorbeeld bij een orthopedisch schoenmaker

De juiste ondersteuning 

Voorafgaand aan het aanmeten, onderzoekt de orthopedisch schoentechnicus je looppatroon en brengt die eventuele klachten in kaart. Als geen ander kent die het belang van steunzolen die de voetwelvingen volgen en op die manier de juiste ondersteuning bieden. Zo corrigeert de steunzool de voet optimaal en worden klachten en problemen voorkomen. Ook de manier waarop je je voeten belast wordt meegenomen. Iemand die fanatiek tennist, heeft bijvoorbeeld andere ondersteuning nodig dan een persoon die vooral veel loopt en staat op het werk.

Tips voor gezonde voeten 

Vanzelfsprekend bestaan er nog meer manieren om de gezondheid van je voeten te bevorderen. Je kunt daarbij denken aan onder andere:

– Let  op naden en stiksels als je nieuwe schoenen koopt. Die kunnen druk leggen op gevoelige plekken van je voeten. Alleen jijzelf ervaart waar die precies zitten. Als je een paar schoenen past, merk je zelf al dat op bepaalde gedeelten van je voeten naden onprettig aanvoelen. 

– Veterschoenen omsluiten je voeten beter dan schoeisel met een ander soort sluitingen. 

– Tenslotte is het belangrijk om voor genoeg teenruimte in je schoenen te zorgen. Tien millimeter voorbij je langste teen is de ideale situatie. Maar schaf ook geen schoeisel aan dat te groot is.

Reageer op dit artikel
More from Redactie Pluswijzer
Liefdesvuur brandt nog volop bij 50-plussers
Senioren met relatie zijn trouw, singles daten er online op los Hoewel...
Read More
0 replies on “Hoe steunzolen bijdragen aan het verminderen van voetklachten”