Hoe houdt u uw zorgverzekering betaalbaar?

Zorgverzekering betaalbaar houden

Naarmate de jaren vorderen, ervaart u dat de lichamelijke gebreken zich langzaamaan opstapelen. U kunt niet meer zo snel reageren als vroeger. Na een val duurt het langer voor u weer hersteld bent. Ook heeft u misschien wel een bloeddrukmeter aangeschaft om te controleren of uw bloeddruk niet te hoog wordt. Naast al die zorgen om uw gezondheid, wilt u zich niet ook nog eens zorgen hoeven maken om uw zorgverzekering. Maar u wilt natuurlijk wel graag een betaalbare zorgverzekering die goede zorg levert. Hoe kunt u dat gemakkelijk regelen?

De basisverzekering

Bij elke zorgverzekeraar kunt u een basisverzekering afsluiten. Die is voor iedereen verplicht. Welke zorg vergoedt wordt uit de basisverzekering wordt elk jaar bepaald door de overheid. Er zijn veel verschillende polissen op de markt. Uiteindelijk komen velen daarvan ongeveer op hetzelfde neer. Als u de goedkoopste zorgverzekering wilt, kijk dan ook goed naar de polisvoorwaarden. Mogelijk vergoedt de verzekeraar alleen zorg bij bepaalde zorgverleners en ziekenhuizen. Ook kunt u zorgpremie besparen door te kiezen voor een verhoogd eigen risico. Dit is alleen aan te raden als u weinig zorg verwacht nodig te hebben en dit geld ook in een spaarpotje achter de hand heeft. Als u bijvoorbeeld in het ziekenhuis belandt, moet u dit bedrag wel zelf betalen. Kunt u onvoorzien toch het eigen risico niet betalen? Neem dan contact op met uw zorgverzekeraar over een betalingsregeling.

Aanvullende verzekering

Naast alle verschillende basispolissen, is er ook een oerwoud aan aanvullende pakketten. Deze aanvullende verzekering is vrijwillig. Naarmate u ouder wordt, heeft u hoogstwaarschijnlijk ook meer zorg nodig. Het is daarom slim om eens te kijken wat de verschillende aanvullende verzekeringen aanbieden. Maak voordat u hiernaar gaat kijken een lijstje met zorg die u verwacht te zullen gebruiken. Weet u bijvoorbeeld dat u volgend jaar een nieuwe heup krijgt, kies dan voor een aanvullend pakket met fysiotherapie. Heeft u slechte tanden? Kijk dan hoeveel en welke tandartskosten u in uw aanvullende pakket zou willen meeverzekeren. Ook is het goed om te controleren hoe het zit met de vergoeding voor medicijnen, eventuele thuiszorg en gehoorapparaten. Het kan zijn dat u onverwacht van deze vergoedingen gebruik moet maken.

Nog wat tips als u op zoek bent naar de goedkoopste zorgverzekering:

  1. Als u een laag inkomen heeft, kunt u mogelijk zorgtoeslag aanvragen bij de Belastingdienst.
  2. Weeg de kosten van een eventuele aanvullende verzekering af tegen de mogelijke vergoedingen. Wanneer bijvoorbeeld een aanvullend pakket €30 per maand kost, maar u verwacht maar €300 van de vergoedingen te gebruiken in het komende jaar, dan betaalt u uiteindelijk €60 meer.
  3. Houd een klein spaarpotje achter de hand voor kleine onverwachte medische kosten. Hiervan kunt u uw eigen risico betalen, of extra hulpmiddelen zoals een rollator.
  4. Huur een student in om voor u het zware werk in huis te doen. Daarmee spaart u uw rug, schouders en knieën, zodat u daarvoor ook geen zorg nodig heeft.
  5. Vergelijk uw zorgverzekering online. Er zijn verschillende vergelijkingssites die voor u kunnen berekenen welke zorgverzekering het voordeligst is.
Reageer op dit artikel
Tags from the story
,
More from Redactie Pluswijzer
Mijlpaal: 1000ste rookvrije sportterrein, verdubbeling sinds september 2018
In Noord-Holland 180 rookvrije sportverenigingen (92 in september 2018) De Rookvrije Generatie...
Read More
0 replies on “Hoe houdt u uw zorgverzekering betaalbaar?”