Historisch Museum reisbureau van betekenisvolle plekken van Haarlemmermeer in tentoonstelling ‘Schakels’

Schakelstentoonstelling Haarlemmermeerspoorlijn 1912 trein

Woensdag 4 april wordt de tentoonstelling ‘Schakels, een reis langs betekenisvolle plekken van Haarlemmermeer’ geopend in Historisch Museum. Aanleiding is het ‘buitenmuseum’ dat in mei in Haarlemmermeer gerealiseerd wordt. Dan worden vijftien bijzondere markeringen, ontworpen door Atelier René Knip, op zichtbare en onzichtbare erfgoedlocaties in de polder geplaatst. Zo kunnen bewoners en bezoekers wandelend en fietsend kennismaken met de geschiedenis van Haarlemmermeer. De tentoonstelling in Historisch Museum, te zien tot 16 januari 2019, fungeert als ‘reisbureau’ voor dit buitenmuseum. Ga langs en boek een reis door de geschiedenis van Haarlemmermeer.

Schakels aan de Ketting

In 2017 reageerden 75 bewoners op de oproep van Haarlemmermeermuseum De Cruquius om hun favoriete erfgoedplek uit de polder in te sturen onder de naam ‘Schakels aan de Ketting’. Ingezonden werd bijvoorbeeld de plek waar de eerste spade de grond inging voor het graven van de Ringvaart en het verdwenen dorp Nieuwerkerk. Oud-burgemeester Weterings nomineerde de Oude Secretarie waar het gezag haar eerste huis kreeg. Deze en nog meer plekken zijn te zien in de tentoonstelling met beeld, film, tekst en objecten.

Schakels aan de Ketting schakelt verhalen, plekken van betekenis, zichtbaar of onzichtbaar en bewoners aan elkaar tot een erfgoedroute door de polder. Bekijk alle inzendingen op www.schakelsaandeketting.nl.

Praktische informatie

Het Historisch Museum is te vinden aan de Bosweg 17 in Hoofddorp. Vanaf 1 april is het museum open van dinsdag t/m zondag van 13 tot 17 uur. Kijk op www.haarlemmermeermuseum.nl voor de openingstijden, entree (museumkaart is geldig) en route. Let op: door bouwwerkzaamheden rond Hotel Courtyard Amsterdam Airport is de route en parkeersituatie gewijzigd. Gratis parkeren kan naast Claus Eventcenter.

Reageer op dit artikel
Tags from the story
, ,
More from Redactie Pluswijzer
Hoe weet je of het tijd is voor een leesbril?
Ben je de 50 gepasseerd? Dan is de kans groot dat je...
Read More
0 replies on “Historisch Museum reisbureau van betekenisvolle plekken van Haarlemmermeer in tentoonstelling ‘Schakels’”