Het stadsgezicht als genre

Kunst centrum Haarlem presenteert tot en met 13 augustus de tentoonstelling ‘Cityscapes IV’ met werken van stadsgezichten van onder anderen Dirkje Kuik, Bert Houweling, Casper Faassen, Peter Bes, George Heidweiller, Sander van Walsum, Jeroen Hermkens en Hilmar Schäfer.

De genre stadsgezicht is pas ontstaan rond 1800. Daarvoor werden termen gebruikt als ‘konterfeitsel’, wat eigenlijk portret of simpelweg afbeelding betekent. Ook de term ‘landschap’ wordt wel gebruikt, zeker in de gevallen waarbij de stad van een afstand wordt weergegeven en andere onderdelen van het schilderij lijken te domineren.

Schilders van stadsgezichten gaan overigens niet altijd nauwkeurig om met de werkelijkheid. Soms worden gevels compleet gefantaseerd, mooier gemaakt dan ze zijn of komen er elementen in voor die niet stroken met de werkelijkheid. Een mooi voorbeeld is het ‘Gezicht op Haarlem’ van Casper Faassen, een samenstelling van een aantal Haarlemse gebouwen die in een geheel eigen perspectief geplaatst zijn. Afbeelding: Stadsgezicht van Amsterdam door Sander van Walsum.

Reageer op dit artikel
Meer van Redactie Pluswijzer

Museumnacht in Rotterdam

In de nacht van zaterdag 5 maart openen ruim dertig Rotterdamse musea...
Lees meer