Het jarige Houtfestival krijgt Europese subsidie en erkenning

Het Houtfestival gaat deel uitmaken van Sounds of Europe, een uitwisselingsproject van 13 festivals die plaatsvinden in 11 Europese steden. Gedurende 3 jaar gaat ieder festival minimaal 10 bands uit 10 verschillende landen boeken. Dit initiatief gaat van start in 2023 (met 2024 en 2025 als opvolgende edities) en wordt ondersteund door de Europese Unie. Om Nederland sterker op de kaart te zetten, gaat het Houtfestival samenwerken met Music Meeting in Nijmegen. 

De Europese Unie heeft het Houtfestival aangemerkt als een zeer relevant festival voor wereldmuziek in Europa. In totaal zijn 13 festivals verspreid over het continent uitgekozen om mee te doen aan de uitwisseling. Het gaat niet alleen om de fysieke concerten te programmeren, maar ook kennis en ervaring onderling te delen. Daarnaast zullen ook andere activiteiten georganiseerd worden, zoals bijvoorbeeld een ‘artist residency’ of een workshop.

Internationale erkenning en waardering 
Het uitzonderlijke en unieke karakter van het Houtfestival werd onderstreept door de Europese Unie. Dit is een mooie kers op de taart voor het Houtfestival, dat dit jaar de 35ste editie viert.
Directeur van het Houtfestival Marleen Klooswijk: “Het is natuurlijk een fijne opsteker dat het Houtfestival op Europees niveau wordt gewaardeerd. En het is echt een fantastische kans om samen te werken met andere Europese festivals en onderling verbanden aan te gaan.”

Hoogtepunt van de zomer, 18 en 19 juni
Dit jaar is ook een bijzonder jaar, met de viering van de (uitgestelde) 35ste editie. Het feest wordt ingeluid op zaterdag 18 juni, met de Houtnacht en op zondag 19 juni vanaf 12:00 barst het Houtfestival los in de Haarlemmerhout. Muziek uit alle windstreken van de wereld, aanstormend talent, theater voor jong & oud, live videostreaming, beeldende kunst en foodtrucks.

Bijzondere hoogtepunten uit het programma zijn Entoto Band, met een geheel Nederlandse-Ethiopische achtergrond, Primos del Norte met flamenco van eigen bodem en Avalanche Kaito, een Belgische band met een griot zanger uit Burkina Faso.
Daarnaast verzorgt Haarlem 105 een livestream gedurende de hele dag, waarbij ook artiesten worden geïnterviewd.

Het festival is geheel gratis toegankelijk. En wordt volledig georganiseerd met en door enthousiaste en gedreven vrijwilligers, waarbij alle gemaakte opbrengsten naar het festival zelf gaan.  Het Houtfestival mogelijk wordt gemaakt door subsidies, fondsen en donaties.

Meer informatie: www.houtfestival.nl.

Reageer op dit artikel
Tags from the story
More from Redactie Pluswijzer
Unieke aanwinsten voor Teylers Museum
In Teylers Museum in Haarlem zijn twee uitzonderlijke aanwinsten te zien. Met...
Read More
0 replies on “Het jarige Houtfestival krijgt Europese subsidie en erkenning”