Het Grachtenfestival gaat door deze zomer!

Gelet op de ontwikkelingen rond het coronavirus en de aangekondigde versoepelingen, heeft het Grachtenfestival besloten dat het muziekfestival deze zomer definitief door kan gaan! Net als in 2020 zullen bezoekers (en medewerkers en musici) op veilige wijze de diverse concerten live kunnen bijwonen. Het festival vindt plaats van 13 tot en met 22 augustus en er wordt rekening gehouden met de dan geldende maatregelen voor live voorstellingen. De kaartverkoop is gestart op donderdag 1 juli.

Thema 
Het thema van het festival dit jaar is ‘Luister! Muziek als protest’. Muziek brengt over wat met woorden niet kan, en soms ook niet mag: beweging, strijd, affect. Met muziek laat het Grachtenfestival mensen echt luisteren en brengt daarmee een boodschap over. Geïnspireerd door het verborgen en openlijk protest en verzet dat verwerkt is in klassieke muziek en jazz, van eeuwen terug tot vandaag de dag en van over de hele wereld.


Verspreiding 
Dit jaar organiseert het Grachtenfestival meer dan 200 concerten, op 90 locaties met ruim 400 musici. Deze concerten vinden plaats op locaties door heel Amsterdam, met uitstapjes naar Almere en Lelystad. Van ’t prachtige Zonnehuis in Amsterdam Noord, naar culturele vrijhaven in Radion in Nieuw-West. Het Grachtenfestival gaat naar het HEM in Zaandam en poptempel P60 in Amstelveen. Van Hotel Jakarta in Oost, naar het Olympisch Stadion in Zuid door naar Podium Mozaïek in West en het CEC in Zuid-Oost. 

Ook programmeert het Grachtenfestival op geliefde locaties in het centrum, zoals Felix Meritis, de Koninklijke Industrieele Groote Club, Artis, Carré, de Hermitage en in de wintertuin van Grand Hotel Krasnapolsky. Tot slot worden bewoners rondom verschillende afgesloten hofjes en binnentuinen getrakteerd op verrassingsconcerten. Van 13 tot 22 augustus staat de hele stad in het teken van muziek.

Premières 
Er gaat dit jaar veel in première tijdens het Grachtenfestival. From the Sun’s Perspective van House of Makers in het Compagnietheater; de voorstelling MARS: van Camiel Jansen in Theater De Meervaart; een nieuwe compositie door Nawras Altaky wordt door Nawras Altaky & friends voor het eerst ten gehore gebracht in Paradiso, een nieuw stuk van Opera op Zak vindt plaats in het Luther Museum en een voorstelling van Sydney Plummer in DeLaMar West. Klassiek en Jazz, opera en wereldmuziek; alle genres en cross-overs komen aan bod. Alle concerten zijn te bezoeken voor een toegankelijke prijs, er is dit jaar nog steeds een beperkte bezoekerscapaciteit. Op 1 juli gaat de kaartverkoop van start.

Grachtenfestival Jazz Competition 
In 2021 organiseert het Grachtenfestival voor het eerst een eigen jazz competitie. In navolging van achttien edities van het Grachtenfestival Conservatorium Concours krijgen jonge jazzmusici nu ook de mogelijkheid om te strijden om een prijs tijdens de Grachtenfestival Jazz Competition. In een jaar waarin het voor jonge artiesten lastig is om een podium te krijgen, is het extra belangrijk dat zij door meer kenners dan alleen hun docenten worden gezien. Op zondag 6 juni namen zes ensembles van diverse conservatoria in Nederland het tegen elkaar op om de winst van de Vakjuryprijs en de Denise Jannah Award. De winnaars spelen tijdens het festival. 

De vakjury, bestaande uit Frank van Berkel, Vincent Henar, Benjamin Herman, Denise Jannah en Bert Vuijsje was zeer onder de indruk van het Ben Fitzpatrick Quintet en daarmee wonnen zij de Vakjuryprijs. Juryvoorzitter Frank van Berkel: ‘The music was felt in the heart. The bandleader was leading the band personally and musically. It was grooving, driving, forcing.’ Tijdens het festival zijn ze te zien op 22 augustus om 14:00 uur en 16:00 uur in de Hermitage in Amsterdam.

Foto:

Singelkerk tijdens het Grachtenfestival 2020 © Melle Meivogel

Reageer op dit artikel
Tags from the story
More from Redactie Pluswijzer
Het geheugen van Glen Campbell
In 2011 onderneemt countryzanger en meervoudig Grammy-winnaar Glen Campbell, bekend van onder...
Read More
0 replies on “Het Grachtenfestival gaat door deze zomer!”