Hersenwetenschapper: ‘De Matthaus Passion zingen met mensen met dementie is geweldig!’

Regio – Het Participatiekoor Haarlem start deze maand voor het derde jaar op rij met de repetities van haar succesvolle Passieprogramma. Dit jaar doen niet alleen mensen met dementie samen met ervaren koorzangers mee. Enkele wetenschappers zingen mee en tijdens het concert ook een kinderkoor van de Koorschool St Bavo.  Op 8 april brengt het koor de hoogtepunten uit de Matthäus Passion, afgewisseld met persoonlijke passieverhalen.

Het Participatiekoor is inmiddels een begrip in Haarlem. Twee jaar geleden bracht het koor, waarin mensen met dementie samen met steunzangers zingen, voor het eerst de hoogtepunten uit de Matthäus Passion ten gehore in een uitverkochte Doopsgezinde kerk. Dat werd zo’n succes dat er daarna al snel vragen uit andere delen van het land kwamen en er ook in Leiden en Bergen NH Participatiekoren van start gingen, om dit jaar verder uit te breiden naar Midden Delfland en Helmond.

Kinderen en wetenschappers zingen mee

Dit jaar brengt Het Participatiekoor Haarlem opnieuw een selectie van de hoogtepunten uit het beroemde oratorium en zingt tijdens het concert een twaalfkoppig kinderkoor van de Koorschool St. Bavo mee, zoals Bach het heeft voorgeschreven. 

Daarnaast sluiten ook twee gerenommeerde dementie-onderzoekers van het UMC Amsterdam Alzheimercentrum aan Professor Wiesje van der Flier zingt de Matthäus Passion. al sinds haar studententijd bijna jaarlijks. “De Matthäus Passion zingen met mensen met dementie is geweldig”, vertelt de dementie-onderzoeker enthousiast. “Velen van hen kennen dit prachtige werk al van jongs af aan. De muziek zit als het ware opgeslagen op het ruggenmerg. Ook al hebben ze het al jaren niet meer gehoord of gezongen, door gewoon weer mee te zingen komt de herinnering vanzelf weer boven!”

Haar collega, neuropsycholoog en professioneel mezzosopraan Annelies van der Vlies, werd ook gegrepen door dit bijzondere project. Zij zal als solist enkele aria’s ten gehore brengen, waaronder de meest geliefde: Erbarme dich. 

Kennismakingsbijeenkomst

Inmiddels hebben zich al flink aantal zangers en zangeressen aangemeld. Samen vormen zij een bont gezelschap van jong tot oud, en van mensen met en zonder dementie. Het koor biedt nog plaats aan enkele zangers met dementie en ook mannen kunnen zich nog aanmelden. Mensen met dementie die twijfelen of zij willen meezingen in Het Participatiekoor kunnen ook eerst komen kennismaken op vrijdag 10 januari. De kennismakingsbijeenkomst vindt plaats van 14.30 tot 16.30 uur in de kapel van Sint Jacob in de Hout aan de Zuiderhoutlaan 1, 2012 PJ Haarlem. Aanmelden kan via participatiekoor.nl. (foto: Andrea Liebrand)

Reageer op dit artikel
More from Redactie Pluswijzer
Milieuvriendelijk tegengaan van aangroei op boten
Aan het begin van het vaarseizoen, eind maart/begin april, controleert Hoogheemraadschap Hollands...
Read More
0 replies on “Hersenwetenschapper: ‘De Matthaus Passion zingen met mensen met dementie is geweldig!’”