Heemsteeds Philharmonisch Orkest met de vierde symfonie van Anton Bruckner

Als symfonicus heeft Bruckner de traditie gevolgd van Beethoven en Schubert. Hij was een romanticus met een sterk religieuze bezieling, en een weergaloze beheersing van de grote symfonische vorm. De muzikale architectuur van Bruckners symfonieën doet denken aan de bouwwerken van de barok, waardoor hij in zijn jeugd omringd was. Men kan zijn thema’s vergelijken met de hoge pijlers, waarop de barokgewelven rusten. De thema’s zijn meestal gebouwd op elementaire intervallen, zoals de hoofdthema’s van zijn Derde, Vierde en Zevende Symfonie bewijzen.

Met zijn Vierde Symfonie brak Anton Bruckner definitief door bij het grote publiek. Geen wonder, het is zijn meest toegankelijke en overzichtelijke symfonie. De bijnaam ‘Romantische’ had ook ‘Pastorale’ kunnen zijn. Heel de symfonie is een kleurrijke romantische natuurimpressie, vanaf het eerste natuurthema in de hoorns, verderop het typische Bruckner-ritme van twee kwarten en één kwartentriool, het prachtige en aangrijpende andante, het beweeglijke scherzo met zijn hoornfanfares en de lieflijke Ländler als trio, tot de triomferende klanken en de monumentale hymne van de finale toe.

Het Heemsteeds Philharmonisch Orkest sluit het muzikale seizoen met dit prachtige werk in de Adelbertuskerk in Haarlem met haar prachtige akoestiek. Alle toehoorders zijn van harte uitgenodigd voor een gezellige afsluiting na afloop van het concert met een hapje en een drankje. Zondag 24 juni om 15.00 uur in Adelbertuskerk, Rijksstraatweg 28 te Haarlem. Kaarten vanaf  €15 inclusief 1 consumptie via www.hpho.nl

 

 

Reageer op dit artikel
Meer van Redactie Pluswijzer

Tentoonstelling ‘Onder het Staal’

De tentoonstelling ‘Onder het Staal’ die sinds begin juni in Huis van...
Lees meer