Gratis kunsttaxatie in provinciehuis tijdens Open Monumentendagen

Wie twijfels heeft of een kunstwerk kunst of kitsch is, kan op zaterdag 8 september uitsluitsel krijgen in Paviljoen Welgelegen, het Provinciehuis van Noord-Holland in Haarlem. Willem de Winter en Pieter Jorissen, bekend van het tv-programma Tussen Kunst en Kitsch, taxeren dan gratis kunstwerken.
De kunsttaxatie is één van de activiteiten die de provincie Noord-Holland in het provinciehuis organiseert tijdens de Open Monumentendagen op 8 en 9 september. Iedereen kan dan een kijkje nemen in dit imposante gebouw aan de Dreef in Haarlem. Op zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur en op zondag van 12.00 tot 17.00 uur.
Bezoekers kunnen zelf ronddwalen om te zien waar het provinciebestuur vergadert en hoe voormalige bewoners als Lodewijk Napoleon hier woonden. Of zich laten rondleiden door vrijwilligers. Er is een historische tentoonstelling te zien, evenals een kunstexpositie. De toegang en activiteiten zijn gratis.
De kunsttaxatie vindt plaats op zaterdag 8 september, van 12.00 tot 16.00 uur. Vooraf aanmelden is noodzakelijk, dat kan op het aanmeldformulier voor de kunsttaxatie. Van 12.00 tot 16.30 uur kunnen bezoekers zich laten rondleiden door het paviljoen.
Activiteiten zondag 9 september
Op zondag kunnen bezoekers zich tussen 14.00 en 16.00 uur laten portretteren in historische kostuums door een professionele fotograaf. Tussen 13.00 en 15.00 uur is een klucht te zien van Letterlievende vereniging ‘J.J. Cremer’. Van 14.00 tot 15.00 uur kunnen bezoekers luisteren naar een kort verhaal over het leven van Hortense de Beauharnais, de vrouw van Lodewijk Napoleon. Ook op zondag zijn er rondleidingen tussen 12.00 en 16.30 uur.
Paviljoen Welgelegen
Een bezoek aan paviljoen brengt het verleden tot leven. Dit monumentale pand werd aan het eind van de 18e eeuw gebouwd door de Amsterdamse bankier Henry Hope. Er zijn rijk gedecoreerde vertrekken te zien met meubels die zoveel mogelijk in originele staat zijn teruggebracht. Zo kunnen bezoekers bijvoorbeeld zien waar Wilhelmina van Pruisen vroeger sliep.
Kunstexpositie
Tijdens het Open Monumentenweekend is ook de nieuwe Dreefexpositie ‘STILL GOING STRONG – 180 jaar kunsthandel E.J. van Wisselingh & Co. Deze tentoonstelling belicht de geschiedenis en huidige collectie van een instituut onder de kunstgaleries in Nederland: de Haarlemse kunsthandel E.J. van Wisselingh & Co die 180 jaar bestaat.
Meer informatie
Op www.noord-holland.nl/welgelegen is meer informatie te vinden over Paviljoen Welgelegen en de nieuwe Dreefexpositie. Ook staat hier het aanmeldformulier voor de kunsttaxatie. (Foto: Pixabay)
Reageer op dit artikel
Meer van Redactie Pluswijzer

Nederlandse kastelen en historische buitenplaatsen in toenemende mate in trek bij buitenlandse bezoekers

Weldra openen 71 museaal toegankelijke kastelen en historische buitenplaatsen voor een nieuw...
Lees meer