Gouden Eeuw Feest in Ruïne vanBrederode

Santpoort-Zuid – Op zaterdag 24 en zondag 25 augustus wordt het jaarlijkse Gouden Eeuw Feest gevierd op de Ruïne van Brederode. Dit jaar staat het Huwelijk van Johan Wolfert van Brederode met Louise van Solms centraal, waarmee Brederode zwager werd van de Prins van Oranje. De Prins en zijn vrouw Amalia hebben zelfs het 10-daags Huwelijksfeest in Den Haag betaald. Rembrandt was er toen bij en nu kan iedereen erbij zijn! 

Op de Ruïne van Brederode geven Johan Wolfert van Brederode en Louise elkaar op zaterdag 24 augustus om 12.00 uur het ja-woord onder leiding van Dominee Blondel uit 1638. De Orde van de Vrolijkheid, van de dochter van Johan Wolfert uit zijn eerste huwelijk, treedt op en ook Louise laat van zich horen. 

De Huwelijksstoet van 300 historische personages wordt verbeeld in een Playmobil-opstelling, gebaseerd op een officieel pamflet van de Koninklijke Bibliotheek uit 1638. Na de ceremonie opent het bruidspaar met een dans, waarna de dansworkshop en alle andere activiteiten zijn geopend. Zo worden kinderen uitgedaagd om te boogschieten, schermen en ringsteken. 

Johan Wolfert is aanvoerder van het Staatse Leger en is op zoek naar versterking tegen beloning. In de Torenkamer is een doorlopende presentatie van Huwelijksfoto’s die in de jaren op de Ruïne zijn gemaakt. 

Op zondag speelt hier harpiste Yolanthe Cornelisse. Ook stamboomexpert Rob Hubert is op zondag aanwezig en licht toe hoe Huis Brederode ten einde kwam ondanks de 21 wettige kinderen die Johan Wolfert met zijn twee vrouwen kreeg. 

Het Gouden Eeuw Feest vindt plaats op de Ruïne van Brederode van 11.00 – 17.00 uur. Entree €7,-, 4- tot 11-jarigen €5,-. Kinderen van 0 tot 3 jaar zijn gratis. Het Gouden Eeuw Feest is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Velsen, het Ruigrokfonds en Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Holland. Voor informatie over het volledige programma kijk op de website ruinevanbrederode.nl. (foto: aangeleverd)

Reageer op dit artikel
More from Redactie Pluswijzer
Grootouders voor het klimaat
Grootouders zien hoe het klimaat de afgelopen vijftig jaar al veranderd is....
Read More
0 replies on “Gouden Eeuw Feest in Ruïne vanBrederode”