Goede aanpak incontinentie is maatwerk

Voor mantelzorgers en andere verzorgenden verdient elke verlichting van de toch al zware zorgtaak aandacht. Zo is bij ouderen incontinentie soms te verhelpen of te beperken. Een goede aanpak van incontinentie is maatwerk. Schakel daarom altijd een (huis)arts of continentiedeskundige in.

Zodra er sprake is van incontinentie, is het zaak de oorzaak te achterhalen. Soms is de oorzaak heel simpel. Kan iemand het toilet op tijd bereiken? Kan die daar goed uit de voeten? Zijn kleren gemakkelijk los te maken. Drinkt iemand voldoende? Ook medicijnen kunnen bijdragen aan het incontinentieprobleem. Pas als de oorzaak bekend is, kan worden bekeken wat er moet gebeuren.

Hoe korter de huid in aanraking is met vocht, urine en ontlasting, hoe beter. Huid die te lang nat is, wordt wit en zacht. Ook kunnen wonden ontstaan. Raadpleeg dan een arts, want het kan gaan om ‘vochtletsel’ of doorligplekken. Gebruik van het juiste incontinentiemateriaal beperkt de kans op huidproblemen én op doorlekken. Incontinentiemateriaal moet goed passen, voldoende absorberen, geen allergische reactie geven, redelijk gemakkelijk aan en uit te doen zijn en geschikt zijn voor het moment van de dag. Een continentieverpleegkundige kan adviseren over juist materiaal.

Kant-en-klare wasdoekjes zijn soms beter dan wassen met water en zeep. Zeep is namelijk een belasting voor de huid. De wasdoekjes zijn gemakkelijker in het gebruik, beter voor de huid en gaan verspreiding van infecties tegen. Is er sprake van bevuiling met ontlasting, dan moet iemand direct worden verschoond. Er bestaan sprays voor het makkelijker verwijderen van ontlasting. Meer weten? Kijk op www.continentiestichting.nl onder Aandachtspunten voor mantelzorgers.

 

 

 

Reageer op dit artikel
Meer van Redactie Pluswijzer

De Toegift van Edsilia Rombley

Edsilia Rombley gaat na theatershow het gesprek aan met het publiek Edsilia...
Lees meer