Gezond wonen met hortensia

Een kamerhortensia is meer dan een mooie plant vol bloemen. Onderzoekers van Fytagoras Plant Science uit Leiden tonen aan dat de plant een gezond binnenklimaat bevordert. Door de sterk vochtregulerende werking draagt de hortensia bij aan een goede luchtvochtigheid in huis. Klachten als droge huid, hoofdpijn en droge ogen nemen af.

Het onderzoek van Fytagoras toont de positieve invloed van kamerhortensia op het binnenklimaat aan. Professor dr. Bert van Duijn: ,,De hortensia zuigt via de wortels water op en transporteert het naar de bloemen en het groene blad. Daar vindt vervolgens verdamping plaats: via huidmondjes in het blad wordt het vocht weer afgestaan aan de lucht.” Uit de testen blijkt dat er geen andere kamerplant is die zo goed verdampt en daarmee zo’n positieve bijdrage levert aan de luchtvochtigheid in huis. Berekend is dat negen kamerhortensia’s in vier uur een slechte luchtvochtigheid van 30% verhogen naar een gezond niveau (40%). Van Duijn: ,,Voor een gezond binnenklimaat is een hogere luchtvochtigheid aan te bevelen. Ten minste twee kamerhortensia’s per woonruimte helpen daarbij maar hoe meer hortensia’s hoe beter de relatieve luchtvochtigheid.”

Een gezond binnenklimaat heeft een relatieve luchtvochtigheid tussen de 40 en 60%. In de gure en koude maanden ligt deze waarde vaak veel lager. Het goed ventileren van de woning is dan niet voldoende, want buiten is er meestal ook sprake van droge lucht. Hoofdpijn, droge ogen, een droge huid en lusteloosheid zijn daarbij veel voorkomende klachten. Een goede luchtvochtigheid helpt gezondheidsklachten te voorkomen en resulteert tevens in meer energie en een prettigere woonomgeving.
Kijk voor meer informatie en inspiratie op www.hydrangeaworld.com. Foto: hydrangeaworld.  

Reageer op dit artikel
Meer van Redactie 50 Pluswijzer

Nieuwe expositie in provinciehuis

Liefhebbers van conceptuele, abstract-geometrische kunst kunnen vanaf 3 november hun hart ophalen...
Dit artikel lezen