Gezocht: slachtoffers cybercriminaliteit die hun verhaal willen doen

Het aantal meldingen en aangiften van cybercriminaliteit is in Noord-Holland in 2020 fors gestegen. Door het delen van slachtofferverhalen wil Noord Holland Samen Veilig (NHSV) en Slachtofferhulp Nederland inwoners van Noord-Holland voor de gevolgen van cybercriminaliteit waarschuwen. NHSV – een samenwerkingsverband tussen politie, Openbaar Ministerie en 34 gemeenten – zoekt via de website www.hetslachtofferspreekt.nl slachtoffers van cybercriminaliteit in de regio die (anoniem) hun verhaal willen doen.

Ervaringsverhalen van slachtoffers dragen bij aan het onderkennen van cybercrimegevaren. NHSV wil er op deze manier voor zorgen dat burgers zichzelf beter tegen de gevaren beschermen door maatregelen te nemen. Iedereen kent wel iemand in zijn omgeving die slachtoffer is geworden van de vele vormen van cybercrime. Denk daarbij aan oplichting via Marktplaats, WhatsApp of via datingsites, maar ook aan phishing, hacking en ransomware. Los van de financiële gevolgen ondervinden slachtoffers ook emotionele gevolgen van internetcriminaliteit.

Bewustwording
Ondanks de aandacht voor de toename van het aantal cybercrimeslachtoffers in de regio lees je relatief weinig gedetailleerde verhalen en ervaringen van slachtoffers. Marieke Verhagen projectleider bij Noord-Holland Samen Veilig denkt echter dat het delen van cyberslachtofferverhalen in de regio bij kan dragen aan de bewustwording en zelfredzaamheid van inwoners: “Dat cybercrime een snelgroeiend probleem is dat alleen maar erger wordt, blijkt wel uit de cijfers. In 2020 nam het aantal meldingen en aangiften in Noord-Holland zelfs met 78 procent toe ten opzichte van 2019. Criminelen gaan steeds geraffineerder te werk. Door verhalen van slachtoffers te delen, willen we samen met deelnemende gemeenten de gevolgen van cybercrime communiceren om meer leed te voorkomen. Niemand kan zich meer permitteren om te denken dat het hem of haar niet overkomt. Dat bewijzen de vele slachtoffers in onze regio”.

Ingrijpend
Het meemaken van een misdrijf is erg ingrijpend. Jaarlijks helpt Slachtofferhulp Nederland 200.000 slachtoffers en nabestaanden hun leven weer op te pakken na een ingrijpende gebeurtenis. Slachtofferhulp biedt emotionele hulp, begeleidt in het strafproces en helpt bij het aanvragen van schadevergoeding. Bent u slachtoffer van cybercrime en hebt u behoefte aan hulp of advies? Neem dan contact op met Slachtofferhulp Nederland.

Deelnemende gemeenten
Deelnemende gemeenten binnen de politie-eenheid Noord-Holland aan de campagne ‘Het Slachtoffer Spreekt’ zijn Alkmaar, Bergen, Beverwijk, Beemster, Castricum, Den Helder, Drechterland, Edam-Volendam, Enkhuizen, Haarlemmermeer, Heerhugowaard, Heemstede, Hollands Kroon, Landsmeer, Langedijk, Oostzaan, Purmerend, Stedebroec, Uitgeest, Velsen, Waterland en Wormerland.

Meld uw verhaal
Bent u ook slachtoffer van cybercrime (geworden), woont u in één van de deelnemende gemeenten, wilt u (anoniem) uw verhaal met anderen delen en uw omgeving attenderen op de risico’s en gevolgen? Bezoek dan www.hetslachtofferspreekt.nl voor meer informatie. U kunt uw ervaring mailen naar info@nh-sv.nl. Wij gaan vertrouwelijk om met uw gedeelde informatie. Onze communicatieadviseur neemt contact met u op en bekijkt samen met u hoe we anderen kunnen behoeden voor cybercriminaliteit door uw verhaal.

Reageer op dit artikel
Tags from the story
More from Redactie Pluswijzer
Koninklijke Visio vraagt aandacht voor visuele problemen na een beroerte
Koninklijke Visio, expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen vraagt op deze speciale...
Read More
0 replies on “Gezocht: slachtoffers cybercriminaliteit die hun verhaal willen doen”