‘Gestructureerde aanpak valpreventie hard nodig’

Vorig jaar werden bijna 103.000 ouderen na een val behandeld op de spoedeisende hulp, zo stelt VeiligheidNL. Zonder maatregelen zullen volgens deze organisatie de directe medische kosten daarvoor in 10 jaar verdubbelen tot 2,4 miljard euro per jaar. De stijging kan alleen een halt worden toegeroepen door een gestructureerde aanpak van preventie, zoals beweegprogramma’s, aldus de organisatie.

Goed kunnen bewegen is een belangrijke voorwaarde om onder ouderen het aantal ernstige valincidenten te verminderen. Voor mensen met een verhoogd valrisico zijn er verschillende beweegprogramma’s die risico’s effectief beperken. Toch leveren die niet de gewenste impact. Daarvoor zal in eerste instantie het aantal mensen dat gebruik maakt van de programma’s omhoog moeten. Vergoeding uit de basiszorgverzekering van aanbod in de zorg, zoals nu wordt verkend door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, kan daarbij helpen maar is niet genoeg.

Zorgverleners zullen vaker valrisico moeten signaleren en doorverwijzen naar programma’s. Daarbij zullen ouderen zelf meer open moeten staan voor deelname, ook voordat ze een ernstige val hebben meegemaakt. En na deelname aan een tijdelijk programma ook moeten blijven bewegen bij vertrouwde beweegprofessionals.

Ten tweede zal er een goede structuur opgezet moeten waarbij de samenwerking tussen verschillende domeinen en financiering goed geborgd is. In de politiek heeft men van links tot rechts de mond vol van het belang van veel meer aandacht voor preventie. De praktijk zorgt echter nog steeds voor huizenhoge drempels om huisartsenzorg, (geriatrie-)fysiotherapeuten, andere therapeuten en vooral ook de lokale sportaanbieders samen te laten werken.

Ten derde zullen meer gemeenten beter in moeten zetten op het stimuleren van alle ouderen om goed te bewegen. Door voldoende buurtsportcoaches en beweegaanbieders te faciliteren om fitte en kwetsbare ouderen te bereiken en met effectief bewegen te zorgen dat de kans op een ernstig valincident sterk vermindert. Zo verbetert de kwaliteit van leven van 65-plussers en wordt de zorg ontlast.

Liesbeth Preller, Specialist bewegen voor ouderen en chronisch zieken Kenniscentrum Sport & Bewegen

Reageer op dit artikel
Tags from the story
More from Redactie Pluswijzer
Wandeltocht door de Overplaats
Vanwege de door de overheid aangekondigde versoepelingen gaan de excursies van Landschap Noord-Holland weer van...
Read More
0 replies on “‘Gestructureerde aanpak valpreventie hard nodig’”