Genieten van vogels en Texelse natuur op Wadden Vogelfestival

De aftrap van de landelijke Vogelweek met Wadden Vogelfestival is op zaterdag 12 en zondag 13 mei. In mei gonst het op Texel vande vogels! Heel veel verschillende en vaak zeldzame soorten. Voor het derde jaar op rij laten Nationaal Park Duinen van Texel en het Vogelinformatiecentrum Texel de Texelse vogelrijkdom zien tijdens het Wadden Vogelfestival op 12 en 13 mei. Het Wadden Vogelfestival is de aftrap voor de Nationale Vogelweek van Vogelbescherming Nederland.

Tijdens het Wadden Vogelfestival staat heel Texel twee dagen lang in het teken van vogels kijken en genieten van de natuur. Voor zowel vogelaars, natuurliefhebbers en vakantiegangers is er veel te beleven. Op verschillende strategische plekken in het Nationaal Park Duinen van Texel en langs de Vogelboulevard aan de oostkant van Texel zijn vogelkijkpunten ingericht. Op de uitkijkpunten staan vrijwilligers met telescopen paraat om alles over de aanwezige vogels en het prachtige natuurgebied te vertellen.

Met een beetje hulp kun je op een dag wel ruim 100 verschillende vogels ontdekken. Vanaf elk uitzichtpunt zijn weer andere bijzondere vogels te zien. Bij de Geul in de zuidpunt kun je de lepelaarskolonie bewonderen, bij de beroemde Slufter de vele eidereenden en bij de vuurtoren in het noorden volg je de vogeltrek. Speciaal voor het Wadden Vogelfestival organiseert het Vogelinformatiecentrum dit weekend extra vogelexcursies met een deskundige gids. Ook kun je in het Vogelinformatiecentrum terecht voor een verrekijkershow.

Het 24 uur non-stop vogelen vindt plaats midden in de natuur van het eiland. “Als je aan Texel denkt, dan denk je aan de prachtige natuur en bijzondere vogels”, vertelt Charlotte Biskop, boswachter van Staatsbosbeheer in het Nationaal Park Duinen van Texel. “Op het eiland komen 380 vogelsoorten voor en dat maakt Texel de meest vogelrijke gemeente van Nederland. De variatie in het landschap maakt het Waddeneiland aantrekkelijk voor broedvogels. Ze profiteren van het wad, de natte duinvalleien, het bos en de polders. Kortom: Texel is een feest voor iedere vogelliefhebber!”

Vrijdag 12 mei om middernacht start bovendien de Texel Big Day, een spannende vogelrace waarin 15 teams van vogelaars 24 uur lang zoveel mogelijk vogelsoorten gaan bekijken. Op hun e-bikes kun je de teams overal op het eiland tegenkomen. De opbrengsten van de vogelexcursies en Texel Big Day worden ingezet om de huiszwaluwen op Texel te helpen. Op deze manier kunnen bezoekers gelijk iets terug doen voor de natuur waar ze van genieten. Bezoek voor meer informatie www.waddenvogelfestival.nl (Foto: Marc Plomp)

 

 

 

Reageer op dit artikel
More from Redactie Pluswijzer
Lionsclubs bereiken mijlpaal van 1 miljoen pakken koffie voor Voedselbanken Nederland
Lionsclubs Nederland heeft wederom records gebroken met haar jaarlijkse inzamelingsactie voor Voedselbanken...
Read More
0 replies on “Genieten van vogels en Texelse natuur op Wadden Vogelfestival”