Ga voetklachten te lijf met comfortabele schoenen

Onze voeten zijn de basis van ons lichaam, want we staan erop en we bewegen ons ermee voort. Pijnloze voeten die vrij zijn van klachten, zijn dus van groot belang voor onze algehele gezondheid. Maar omdat hier talloze zenuwuiteinden uitkomen en er veel kleine en grotere spieren in zitten, kunnen voeten kwetsbaar zijn. Maar liefst 57 procent van alle mensen krijgt in zijn of haar leven te maken met voetklachten. Die komen voor onder alle leeftijdscategorieën. Veel voorkomende klachten zijn onder andere: hielspoor, peesplaatontsteking en calcaneodynie. Bij de laatste aandoening is er te weinig dempend vermogen, doordat het vetkussen onder de voet dunner is geworden met een geïrriteerd of overbelast hielbeen tot gevolg.

Gezonde voeten 

Voetklachten worden veroorzaakt door diverse factoren. Die ontstaan door bijvoorbeeld ouderdom of onderliggende ziekten zoals diabetes en reuma. Maar ook het dragen van verkeerd schoeisel kan voetklachten in de hand werken. De meeste klachten aan voeten zijn gelukkig gemakkelijk te voorkomen en goed te genezen. Zo bieden (op maat gemaakte) hulpmiddelen als steunzolen uitkomst. Maar ook het dragen van de juiste schoenen draagt in belangrijke mate bij aan gezonde voeten. Dit betreft comfortabele schoenen met een goede pasvorm, waarin diverse voorzieningen zijn opgenomen die pijnlijke, moeilijke, smalle of brede voeten ten goede komen. Het is aan te raden om die schoenen aan te schaffen in een speciaalzaak. Hier zijn ze dagelijks tal van mensen met voetklachten van dienst en weten ze exact welke schoenen in welke maat en pasvorm het beste helpen. 

Voetcontrole-dag  

Vaak bieden speciaalzaken nog meer diensten aan die hun klanten helpen om gezond en prettig te kunnen lopen. Ze organiseren bijvoorbeeld eens per maand een voetcontrole-dag. Op die speciale dag kunnen mensen kosteloos en vrijblijvend hun voeten laten controleren door een podoloog. In een aparte ruimte analyseert die de voeten op een zogenaamde podobaroscoop. Hiermee wordt gekeken naar de voet typologie en de belasting en de positie van de voeten. Op basis daarvan brengt de podoloog vervolgens advies uit over het meest geschikte schoeisel. Ook nodigen veel speciaalzaken hun klanten in de winkel uit voor een bezoek aan de pedicure. Die kan klachten zoals eelt, likdoorns en nagelproblemen behandelen. Ook dergelijke aandoeningen veroorzaken immers pijn bij het lopen. Bovendien zijn speciaalzaken hun klantenkring van dienst met comfortabele schoenen met een goede pasvorm. Dat die niet alleen goed voor de voeten zijn, maar ook een modieuze en trendy uitstraling hebben, blijkt deze zomer eens te meer uit de diverse collecties van gespecialiseerde merken. We stellen er graag een viertal voor. 

FitFlop (dames en heren) 

Voor mensen die hun voeten intensief belasten, last hebben van hielspoor of peesplaatontsteking, bieden de schoenen van FitFlop uitkomst. FitFlop staat bekend als de meest dempende schoenen ter wereld. De speciale zooltechnologie in de schoenen, sneakers en sandalen, bevordert de loopbeweging, zorgt voor extra spierontwikkeling in kuiten en kan hielspoor tegengaan. Deze zomer zijn met name de FitFlop slippers voor dames en heren populair. Ze zijn verkrijgbaar in tientallen modellen en kleuren. Dankzij de microwobbleboard-zool worden de natuurlijke bewegingen van het lichaam aangevuld en wordt de druk onder de voet verspreid. Het anatomisch gevormde voetbed verlicht de druk op de onderkant van de voet. Tenslotte helpt de stevige demping in de hiel bij het absorberen van schokken. 

Wolky damesschoenen

De damesschoenen van Wolky doen hun naam absoluut eer aan. Ze geven je namelijk het gevoel dat je letterlijk op wolken loopt. Dat is te danken aan het verende voetbed gemaakt van memory foam en kurk. Daarbij is het mogelijk om eigen steunzolen in de Wolky schoenen te dragen, omdat het voetbed uitneembaar is. De laarzen, sneakers, veterschoenen, slippers en sandalen zijn niet alleen comfortabel, maar ook trendy en modieus. 

Pikolinos (voor dames en heren)

Met name ’s zomers voelen voeten sneller vermoeid aan. Het Spaanse merk Pikolinos ontwerpt comfortabele schoenen die dit tegengaan, door gebruik te maken van zachte materiaalsoorten. De uiteenlopende modellen geven tijdens het lopen stevige grip en bieden goede ondersteuning. Door bewust om te gaan met materialen wil Pikolinos het verschil maken. Daarom dragen alle schoenen het Europese Eco Certificaat. Bijvoorbeeld de sandalen zijn vervaardigd van soepel chroomvrij leer en hebben een natuurlijke uitstraling. Ze zijn origineel en authentiek en hebben een fraaie afwerking. 

Waldläufer (dames en heren)

Op het gebied van draagcomfort heeft Waldläufer een naam hoog te houden. Ze hebben een aangename pasvorm, bieden de juiste steun en zitten stevig om de voet. De schoenen voor dames en heren zijn verkrijgbaar in diverse breedtematen en zijn standaard voorzien van een uitneembaar voetbed. Waldläufer biedt de keuze uit een grote variatie modellen. Variërend van veterboots, wandelschoenen, laarzen en sandalen tot instappers en veterschoenen. 

Reageer op dit artikel
Meer van Redactie Pluswijzer

Met Landschap Noord-Holland het moeras in

Een vaartocht naar het moeras in de Eilandspolder bij Driehuizen. Dat kan...
Lees meer