Franse klassieker Les uns et les autres gerestaureerd

Claude Lelouchs doorleefd portret van de belevenissen van vier muzikale families voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog, maakte bij verschijning in 1981 grote indruk, vooral door de finale met de wervelende choreografie bij Maurice Ravels Boléro. Eye Filmmuseum brengt de digitale restauratie vanaf 7 december uit in de landelijke bioscopen. Claude Lelouch (1937) kreeg voor zijn speelfilm maar liefst vier César-nominaties; op het Cannes Film Festival draaide Les uns et les autres in de competitie en won het de Technische Grote Prijs (beste geluid).

De film volgt de levens van vier muzikale stellen en hun kinderen tussen 1936 en 1980, het jaar waarin de Amerikaanse Glenn en Suzan, Simon en Anne uit Parijs, de Duitse Karl en Madga en het Russische koppel Boris en Tatjana elkaar treffen op een Unicef-gala. De muziek is wat de personages, werkzaam in de jazz, het variété, de klassieke muziek en het ballet, verbindt ondanks de grote verschillen in levensloop. De liefde voor de muziek brengt alle personages bij elkaar in de wervelende finale, met een door Maurice Béjart gechoreografeerde opvoering van Ravels Boléro.
Les uns et les autres, met James Caan, Fanny Ardant en Geraldine Chaplin in de hoofdrollen, is een van muziek, dans en levensdrift vervulde historische sage die ons van de politiek roerige jaren dertig via WOII en de Algerijnse oorlog naar het heden brengt.

Reageer op dit artikel
More from Redactie Pluswijzer
Dit zijn de 5 mooiste wijnreizen in Europa
Op zoek naar de mooiste wijnreizen in Europa? Misschien denkt u dan...
Read More
0 replies on “Franse klassieker Les uns et les autres gerestaureerd”