Fotografisch eerbetoon aan oude Amsterdammers in Beurs van Berlage

Over twee weken zal er in de Beurs van Berlage een eerbetoon te zien zijn aan tachtig oude Amsterdammers. Mensen zonder wie we het nooit zo goed zouden hebben gehad als we het nu hebben. Met De Duvel Is Oud, brengt The Charles Company, bedenker en initiatiefnemer van deze unieke tentoonstelling, een ode aan de senior citizens van Amsterdam.

Vanaf 24 september hangen de prachtige kunstwerken van de Nederlandse fotograaf Mathilde Maria Nai aan de wanden in de Beurs van Berlage tijdens de tentoonstelling De Duvel Is Oud. De jonge fotografe heeft tachtig oude Amsterdammers op een unieke manier weten vast te leggen op de gevoelige plaat. Haar doel was om het echte verhaal achter deze bijzondere personen in haar fotografie te vertellen. Personen met allemaal hun eigen unieke verhaal.

Neem bijvoorbeeld Femma Fleijsman. Als 16-jarig meisje werd zij vanuit Amsterdam via Westerbork en Bergen-Belsen gedeporteerd naar Auschwitz. Daar stond ze oog in oog met Josef Mengele – de engel des doods. “Hij keek me recht in de mijn ogen. Ik bleef bidden en geloven: ik ga weer naar huis.” Een ongekende vechtjas en een fantastisch persoon. Met haar onvervalste humor en haar prachtige kinderen staat ze met haar 93 jaar, nog steeds midden in het leven. De oudste van alle modellen van de tentoonstelling en ook het mooiste covermodel voor het boek.

Want een tentoonstelling alleen vond de bedenker van de tentoonstelling niet voldoende. “Omdat wij de bijna 10 weken eerbetoon aan de senior citizens van Amsterdam eigenlijk niet voldoende vinden, is iedereen ook vastgelegd in een heel speciaal boek, ” aldus Ron Flens, CEO van The Charles Company. “Dit lekker dikke en grote koffietafelboek is de ultieme en blijvende ode aan deze unieke mensen die zoveel voor ons betekend hebben en nog steeds betekenen.”

Dit boek is vanaf 24 september te koop bij de Beurs van Berlage en bij The Charles Company. De tentoonstelling De Duvel Is Oud is tot en met 28 november te bezichtigen in de Beurs van Berlage.

Reageer op dit artikel
More from Redactie Pluswijzer
Een Imaginaire fantasiewereld in de Waag
Arnold Janssen uit Haarlem exposeert gedurende de maanden juli en augustus in...
Read More
0 replies on “Fotografisch eerbetoon aan oude Amsterdammers in Beurs van Berlage”