Flip van Doorn – ‘Een verzonnen koninkrijk’, verschijnt 25 oktober

Al ruim twintig jaar schrijft Flip van Doorn over Nederland. Stad en land reisde hij af om natuur en cultuur te beschrijven. Als ontdekkingsreiziger in eigen land realiseerde hij zich steeds vaker dat wij dit land hebben verzonnen.

Want wat is nou eigenlijk Nederland? De bodem waarop wij leven is door rivieren aangevoerd vanuit het zuiden van Europa en door ijsmassa’s opgestuwd vanuit het noorden. De mensen kwamen van elders, en onze taal is opgebouwd uit andere, oudere talen. En toch zien wij ons vaderland als iets dat altijd heeft bestaan.

In dit boek gaat Flip van Doorn op reis, op zoek naar het verhaal van onze nationale mythe. Hoe is ons land ontstaan? Wie markeerde ooit de grenzen? Wat kenmerkt onze geschiedenis? Waarom werd ons land een republiek, en veel later pas een koninkrijk? Bestaat er zoiets als het Nederlandse volk? En hoe ontstond de Nederlandse taal? Een verzonnen koninkrijk is een verrassend en eigenzinnig boek over een klein land dat zichzelf misschien nét wat minder serieus zou kunnen nemen.

Flip van Doorn is wandelaar en reiziger, maar bovenal schrijver. Hij publiceert onder andere in Algemeen Dagblad en Trouw. Daarnaast schreef hij meerdere boeken, waaronder Nederland − 1000 plekken die je écht gezien moet hebben en De eerste wandelaar. (Foto: Peter Arno Boer)

 

Reageer op dit artikel
More from Redactie Pluswijzer
5 Tips tegen fruitvliegjes
Met dit warme weer vieren fruitvliegjes massaal feest in de keuken en...
Read More
0 replies on “Flip van Doorn – ‘Een verzonnen koninkrijk’, verschijnt 25 oktober”