Festival Oude Muziek kondigt alternatief online/offline programma aan

Vorige week is het alternatieve programma van het Festival Oude Muziek Utrecht 2020 bekend gemaakt. Van 28 augustus tot en met 2 september presenteert het festival een omvangrijk online/offline programma met 154 intieme kamermuziekconcerten in Utrecht en tien andere Nederlandse steden, 21 livestreams via sociale media en een gratis toegankelijke catalogus van 51 concertregistraties van eerdere festivals. Dit programma komt in de plaats van het oorspronkelijke festival, dat in maart geannuleerd moest worden door de coronacrisis. Nederlandse musici in 11 Nederlandse steden.

Kern van de programmering is een reeks van 154 intieme kamermuziekconcerten in Utrecht en in tien andere steden verspreid over het land (Almere, Amsterdam, Delft, Den Bosch, Groningen, Haarlem, Maastricht, Middelburg, Leeuwarden en Zwolle). Qua opzet is gekozen voor klein en fijn: op het podium staan een, twee of drie uitvoerders. Alle uitvoerders zijn Nederlandse musici of musici die in Nederland wonen en werken. Met deze reeks wil het Festival Oude Muziek werkgelegenheid creëren voor de Nederlandse muzieksector, die buitengewoon hard wordt getroffen door de coronacrisis. 

Online concerten

Wegens coronamaatregelen is de zaalcapaciteit voor de kamermuziekreeks zeer beperkt. Het festival streamt daarom 21 concerten, zodat iedereen het Festival Oude Muziek mee kan maken. Dagelijks worden er vier livestreams uitgezonden die gratis te volgen zijn via de Facebookpagina en het YouTube-kanaal van het festival. Deze livestreams komen bovenop de catalogus van 51 videoregistraties van eerdere festivals die eveneens gratis toegankelijk zijn. 

 Radiofestival

Samen met mediapartner AVROTROS en NPO Radio 4 laat het festival de mooiste archiefopnames uit tien jaar festivalgeschiedenis horen. Het radiofestival wordt geopend met een opname van Jordi Savall en Hespérion XXI. Verder te horen zijn onder andere De Nederlandse Bachvereniging met een programma rond Buxtehude, het Huelgas Ensemble van Paul Van Nevel met werken van Orlandus Lassus en de Mariavespers van Monteverdi uitgevoerd door publiekslieveling L’Arpeggiata.

Het volledige programma is te vinden op oudemuziek.nl. De kaartverkoop voor de reeks kamermuziekconcerten is op 7 augustus voor Vrienden gestart, op 14 augustus start de algemene kaartverkoop. (Foto: Foppe Schut)

Reageer op dit artikel
Tags from the story
More from Redactie Pluswijzer
Texelse fotograaf exposeert in Palais d’Europe
Fotograaf Pieter de Vries exposeert tot en met 16 augustus in het Palais...
Read More
0 replies on “Festival Oude Muziek kondigt alternatief online/offline programma aan”