Fatsoenlijk Land, documentaire over verzet

Met de vertoning van de film Fatsoenlijk Land vraagt Museum Kranenburgh in Bergen op 4 mei aandacht voor de PP-groep die tijdens de Tweede Wereldoorlog het leven redde van tientallen joden.  Documentairemakers Loes Gompes en Sander Snoep maakten deze film die in 2013 als dvd verscheen bij een boek met dezelfde titel. De film is donderdag 4 mei te zien om 15.30 uur en duurt een uur. Gratis toegankelijk voor museumbezoekers.

De PP-groep maakte deel uit van de Vrije Groepen Amsterdam (VGA) die zich tijdens de oorlog toelegden op de joodse onderduik. Oprichters  Jan Hemelrijk (1918 – 2005) en Bob van Amerongen (1924 – 2014), waren beiden leerlingen van het Murmellius Gymnasium in Alkmaar, waar vader Jaap Hemelrijk de rector was en de ouders van Bob van Amerongen doceerden. Ze begonnen met het regelen van valse persoonsbewijzen en onderduikadressen voor hun joodse vaders. De PP-groep is vernoemd naar de fantasiebeesten Porgel en Porulan in het clandestien verschenen nonsensrijm De Blauwbilgorgel van Cees Buddingh.

Jan Hemelrijk is een zoon van Bergenaar Jaap Hemelrijk, aan wie Kranenburgh afgelopen winter een tentoonstelling wijdde. Bob van Amerongen, geboren in Alkmaar, werd na de oorlog (net als Jaap Hemelrijk) classicus en rector van een gymnasium. Hij stond model voor de figuur van Viktor Poort in Gerard Reves roman De Avonden (1947).

 

Reageer op dit artikel
More from Redactie Pluswijzer
José van Waveren uit IJmuiden in Grande Finale Ouderen Songfestival 2019
Voor de eerste keer neemt José van Waveren uit IJmuiden deel aan...
Read More
0 replies on “Fatsoenlijk Land, documentaire over verzet”