Expositie Watererfgoed Uitgelicht

Het gemaal Lely werd in het voorjaar geheel geschilderd. Het gemaal ligt iets buiten Medemblik.

Molens, gemalen, dijken en sluizen vertellen het verhaal van de strijd tegen het water

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier bezit vanuit zijn eeuwenoude verleden veel watererfgoed: molens, gemalen, dijken en sluizen. Al die monumenten zijn onderdeel van het Noord-Hollandse DNA en maken het waterverhaal zichtbaar en tastbaar. Deze tentoonstelling zet acht objecten centraal met foto’s, maquettes en voorwerpen. Van de windmoter Hercules tot gemaal Lely. Ook het publiek wordt gevraagd welke molen, sluis of ander watererfgoed object in het Noord-Hollandse landschap favoriet is. Tot 15 juli is de expositie te zien tijdens kantooruren in het kantoor van het hoogheemraadschap aan het Stationsplein 136 in Heerhugowaard.

Het watererfgoed vertelt het verhaal van de strijd tegen het water. Voor 2019 bereidt Hoogheemraadschap een top 10 met iconisch watererfgoed voor. Hoe houden we het watererfgoed levend, ook als de objecten niet meer operationeel zijn? Dat is de uitdaging.

Op de expositie zijn foto’s te zien van de Hercules, een windmoter uit 1922 van Amerikaanse makelij in de Zaan. De Hercules bemaalde de Kalverpolder ten oosten van Zaandijk. Ooit stonden er tientallen windmotoren in Noord-Holland. Alleen de Hercules bleef over.

Gemaal Kadoelen uit 1875 verloor zijn functie na de bouw van het nieuwe vijzelgemaal ernaast. Nu biedt het gebouw onderdak aan creatieve ondernemers en treden er musici op. Ook gemaal Lely nabij Medemblik ontbreekt niet op deze tentoonstelling. Gemaal Lely (zie foto) is het symbool van de verovering van de Wieringermeer op de Zuiderzee. Historische foto’s tonen onder andere de bouw van dit gemaal in 1928-1930.

‘Watererfgoed Uitgelicht’ past in de serie tentoonstellingen in de hal van het hoogheemraadschap. Er komen waterthema’s aan bod met aandacht voor verleden, heden en toekomst. (Foto: aangeleverd)

 

 

 

 

Reageer op dit artikel
Meer van Redactie Pluswijzer

Voordelig bowlen tijdens de zomermaanden

In Noordwijkerhout is altijd wat te beleven. Voor een dagje zonnen aan...
Lees meer