Expositie ‘Van bezit naar bezeten’ van Mirjam Verschoor in Galerie Olivijn

Tot en met 24 oktober exposeert de Haarlemse kunstenares Mirjam Verschoor in Galerie Olivijn aan de Kleine Houtstraat 70. Met haar expositie ‘Van bezit naar bezeten’ daagt de kunstenares de kijker uit om stil te staan bij de ‘wegwerpmaatschappij’.

Met haar kunst wil Mirjam mensen een ander perspectief bieden op de consumptiemaatschappij. Kunst raakt mensen en het zet aan tot denken. Vandaag de dag is overconsumptie de status quo, tot ergernis van Mirjam. Kijkend naar haar kunst, word je stil. Geen woorden, maar daden. Mirjam spoort aan om te consuminderen.  

Galeriehoudster Saskia de Wal-Post is geïntrigeerd door de visie en het werk van Mirjam en al snel werd de expositie in Olivijn een feit. Het thema rond de kunstwerken lokt zelfreflectie en introspectie uit over de ‘Trashed Society’ van tegenwoordig. De mengeling van oude en hedendaagse kunst zorgt voor een explosieve mix in deze serie trash art.

De spontaan ontstane esthetische composities van grofvuil op straat doen Mirjam denken aan de pronkstillevens van de oude meesters.Klassieke stillevens beelden namelijk een alledaags tafereel met een verzameling statusobjecten af. Vandaag de dag is de ‘wegwerpmaatschappij’ en alle dingen waarvan we denken dat we ze niet meer nodig hebben óns alledaagse tafereel.

,,Grofvuil op straat ontroert, fascineert en inspireert me. De schoonheid en tegelijk de absurditeit van zoveel ‘trash’ op straat resulteerde in een 6-jarige collectie bestaande uit tienduizenden foto’s van grofvuil.” Hier maakte zij vervolgens haar serie kunstwerken ‘Van bezit naar bezeten’ van.

De magie van stillevens is dat ze een nieuwe manier van kijken naar alledaagse objecten wil uitlokken. De objecten krijgen een totaal nieuwe betekenis. Met deze serie voegt Mirjam oude en nieuwe beelden samen in een andere context. Daarbij speelt ze met de transitie van onbruikbaar en betekenisloos naar bruikbaar en betekenisvol.  Mirjam blaast de schoonheid van afval een nieuw leven in en voorziet in een verfrissende kijkervaring. Om stil van te worden…

Kleine Houtstraat 70
2011 DR Haarlem 

023 574 6191

www.olivijn.nl

(foto: aangeleverd)

Reageer op dit artikel
Tags from the story
,
More from Redactie Pluswijzer
Hoe maak je je trap veiliger, ook voor wanneer je ouder wordt?
Naarmate je ouder wordt, kan traplopen een uitdaging worden. Daarom kiezen veel...
Read More
0 replies on “Expositie ‘Van bezit naar bezeten’ van Mirjam Verschoor in Galerie Olivijn”