Expositie ‘Publieke Werken en de Amsterdamse School’ in museum in Het Schip

Tot en met zaterdag 1 september presenteert Het Schip de tentoonstelling Publieke Werken en de Amsterdamse School 1915-1935. In het kader van deze boeiende expositie organiseert het museum op donderdag 14 juni, 19.00 uur, een lezing en debat over het moderne straatmeubilair in Amsterdam.

Tentoonstelling

Publieke Werken en de Amsterdamse School zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Voor de aankleding van de openbare ruimte schakelde de gemeentelijke dienst vanaf 1910 architecten en kunstenaars in van de Amsterdamse School, zoals Joan van der Meij, Michel de Klerk, Piet Kramer en Hildo Krop. Zij maakten prachtige ontwerpen voor overheidsgebouwen, scholen, bruggen en straatmeubilair, die nog altijd overal in Amsterdam zijn te bewonderen. De tentoonstelling Publieke Werken en de Amsterdamse School 1915-1935 toont de mooiste architectuur en het fraaiste straatmeubilair uit deze periode met foto’s, tekeningen en originele kunstwerken, zoals een echte Amsterdamse krul, een brandmelder en gemeentegirobussen. Bij de boeiende expositie, geopend van dinsdag t/m zondag, 11.00-17.00 uur,  is het boek Publieke Werken. Hoeksteen van de Amsterdamse School 1915-1935 van Pim van Schaik verschenen.

Lezing en Debat

In het kader van de tentoonstelling organiseert Het Schip op donderdag 14 juni een lezing en debat over de huidige aankleding van de openbare ruimte. Net zoals in de jaren twintig van de vorige eeuw maakt Amsterdam nu een enorme groei door. Destijds zorgde de dienst Publieke Werken ervoor dat de groei gepaard ging met een eenduidige vormtaal bij de inrichting van de stad. Dat zorgde voor een mooi straatbeeld, waaraan architecten en kunstenaars hun bijdrage leverden. Lukt het nu, met de huidige privatisering van openbare diensten, weer zo’n herkenbaar en pakkend straatbeeld te creëren?

Cyrus Clark, geboren in Chicago, is sinds tien jaar architect bij de gemeente Amsterdam en verantwoordelijk voor de inrichting van de stad met bruggen en straatmeubilair. In zijn lezing presenteert hij de huidige visie op de inrichting van de stad en de dilemma’s die hierbij spelen. Na afloop is er onder leiding van Joop Gerrits een debat met de zaal over de stappen die ondernomen moeten worden om de schoonheid van het straatbeeld in stand te houden.

Programma 14 juni

18.00 uur: mogelijkheid de tentoonstelling te bezoeken en/of te genieten van maaltijdsoep met brood; 19.00 uur: beeldpresentatie straatmeubilair Amsterdamse School, 19.15 uur: lezing Cyrus Clark / 20.00 uur: debat / 21.00 uur: einde Toegangsprijs: 15 euro (Museumkaart: 2,50 euro), maaltijd: 10 euro. Reserveren kan via het reserveringssysteem van Het Schip. Foto: Piet Kramerbrug (© Janericloebe (wiki))

Reageer op dit artikel
More from Redactie Pluswijzer
Hitte verwacht. ANBO geeft tips!
Het wordt de komende dagen erg warm. Vanaf woensdag kan de temperatuur...
Read More
0 replies on “Expositie ‘Publieke Werken en de Amsterdamse School’ in museum in Het Schip”