Excursie Huis te Manpad door vroege bloeiers nu de moeite waard

Op zaterdag 1 februari a.s. beginnen de wekelijkse excursies op Huis te Manpad, misschien wel de best bewaard gebleven buitenplaats van Kennemerland. De rijke historie van deze Buitenplaats is zeer goed bewaard gebleven. Daarbij is Manpad beroemd vanwege de overvloedige stinsenflora en vooral de vele sneeuwklokjes zijn de moeite waard. Kom ook nu weer vroeg in het seizoen, want de bloemenpracht is, zoals de laatste zachte winters gebruikelijk, vroeg in het jaar te zien.

Nieuwe lindebomen

Naast de vroege bloeiers is er veel meer te vertellen over de buitenplaats. In 2019 zijn de laatste linden op het voorplein vervangen. Het was een spectaculaire operatie. Op exact dezelfde plek van de oude linden zijn nieuwe bomen geplant in het oude zogenaamde Quinconce-verband. Deze zijn gekweekt uit stekjes van de oude bomen zodat de Huis te Manpad-linden met bijzondere groeiwijze behouden blijven. De eerste boom werd geplant door Susan Lammers, directeur Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, en de wethouders Annelies van der Haven en Sjaak Struif van de gemeente Heemstede. 

Historisch kleurenonderzoek

In 2019 is een aanvang gemaakt met het schilderen van het hoofdhuis en de beide bijgebouwen. Hieraan voorafgaand is uitgebreid kleurenonderzoek gedaan om in kaart te brengen welke kleuren de gebouwen in de loop van de jaren hebben gehad. Verder is de uitvoering van het nieuwe beheerplan ter hand genomen. Een van de werkzaamheden die hiermee samenhangen is het terugbrengen van een aantal oude zichtlijnen. In januari 2020 is een begin gemaakt met het terugzetten van het hakhout achterin het park. Hierbij is dankbaar gebruik gemaakt van de diensten van een groep vrijwilligers die normaal werkt in de Amsterdamse Waterleidingduinen.

Excursies

Het park van Huis te Manpad, Herenweg 9 te Heemstede is alleen in excursieverband te bezoeken. Van februari t/m 15 oktober is er iedere zaterdag om 10.00 uur een excursie. Van februari t/m mei is er ook op dinsdag om 14.00 uur een rondleiding. Op deze tijdstippen staat er bij de poort een gids klaar die de excursie-gangers meeneemt voor een boeiende wandeling. Aanmelden is niet nodig en er worden geen kosten berekend. Het hoofdhuis en de overige woningen worden particulier bewoond en zijn dus niet te bezichtigen. Een groepsbezoek is ook buiten de openstellingstijden mogelijk, behalve op zondag. Spreek dit af met Iris de Graaff, telefoon 023-5475040. Voor overige informatie over de openstelling of excursies kan men terecht bij excursiecoördinator Peter de Jong: 06-54392301 of peter-atalanta@hotmail.com. Dit seizoen wordt ook gestart met het geven van lezingen met beelden over het heden en verleden van Manpad. Informatie hierover is aan te vragen bij Peter de Jong.

www.huistemanpad.nl.

Foto’s:

Manpad voor en na de kap van de linden en de herplant: fotograaf Bas van der Hengst, Huis te Manpad. Stinsenbloeiers: fotograaf Pieter Dhont

 

Reageer op dit artikel
More from Redactie Pluswijzer
Adembenemend Canada’s Wildlife vanaf 8 oktober in Omniversum
Vanaf 8 oktober vertoont Omniversum Canada’s Wildlife, een adembenemende grootbeeldfilm over de wonderschone...
Read More
0 replies on “Excursie Huis te Manpad door vroege bloeiers nu de moeite waard”