Erfgoedavond over de Schermer, Graft-De Rijp en Beemster op 5 juni

MEDION DIGITAL CAMERA

Op dinsdagavond 5 juni organiseert Landschap Noord-Holland samen met de Alkmaarse erfgoedstichting Adapt een boeiende erfgoedavond “Zo doen wij dat hier” in De Rijp. Men staat stil bij de erfgoedontwikkeling in de voormalige gemeenten Schermer en Graft-De Rijp (tegenwoordig gemeente Alkmaar) en de Beemster. Welke kenmerken maken dit landschap zo uniek en hoe is dat zo gekomen? Hoe zou u zelf die kwaliteiten kunnen benutten in uw eigen tuin of op het eigen erf? Sprekers zijn o.a. historisch-geograaf Edwin Raap van Landschap Noord-Holland, bouwhistoricus Steven Kalverdijk en ervenconsulent Marlous Ruiter van MOOI Noord-Holland. Bezoekers krijgen een gratis ervenhandboek.

Dit jaar is het 50 jaar geleden dat nieuwe bewoners van De Rijp fel streden tegen de sloop van het oude dorp De Rijp. De anti-autoritaire tijdgeest van de jaren 60 deed zo ook zijn intrede op het platteland. De sloop werd voorkomen maar de dorpscultuur was voorgoed veranderd. Nieuwkomers spelen al vijfhonderd jaar een doorslaggevende rol. Landwerkers en boeren kwamen naar de drooggevallen polders, bouwden hun stulpjes en maakten landbouw mogelijk. Amsterdamse VOC-kooplieden trokken in de zomermaanden naar hun buitenplaatsen in o.a. de Beemster. De laatste vijftig jaar trekken stadsmensen (maar net zo goed ook streekbewoners) in verlaten stolpboerderijen en verbouwen deze tot moderne landhuizen. Het platteland is nog nooit zo vitaal geweest. Ook hierop wordt dinsdagavond 5 juni teruggeblikt in De Groene Zwaan.

Erfgoed wordt een hoeksteen om ons landschap toekomstbestendig te maken. Daarom gaat speciale aandacht uit naar het aanwezige agrarische erfgoed. Vooral wordt toegelicht welke positieve impulsen de moderne nieuwkomers tegenwoordig kunnen geven aan het cultuurlandschap. Te denken valt bijvoorbeeld aan het eigen boerenerf. Bezoekers worden actief betrokken en kunnen door mee te tekenen hun mening laten weten.

De erfgoedavond is interessant voor iedereen die erfgoed een warm hart toedraagt. Voorzitter tijdens deze avond is Henk Baas, hoofd landschap van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. De avond op 5 juni is in cultureel centrum De Groene Zwaan, Rechtestraat 12 te De Rijp. Aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. De toegang is gratis. Na afloop krijgen alle aanwezigen een exemplaar cadeau van de plaatselijke versie van het handboek ‘Ontwerp uw eigen erf” van Landschap Noord-Holland (zolang de voorraad strekt). Foto: zwarte kerkje in Zuidschermer foto: Henk van Bruggen R.

 

 

Reageer op dit artikel
More from Redactie Pluswijzer
Op vakantie in een museum
Haarlemmermeer heeft drie musea waar het goed vakantievieren is. Bezoek het net...
Read More
0 replies on “Erfgoedavond over de Schermer, Graft-De Rijp en Beemster op 5 juni”