Eigenzinnige fototentoonstelling met boswachters

In de tentoonstelling De Boswachter in Museum Kranenburgh in Bergen gaan hedendaagse en historische fotografie met elkaar in dialoog. Geïnspireerd door de vroeg 20e-eeuwse natuurfotografie van Adolphe Burdet, portretteerde het fotografenduo Blommers & Schumm negentien boswachters in de natuurgebieden van Egmond en Schoorl. Te zien vanaf 8 oktober.

De hedendaagse fotografen Blommers & Schumm (beiden 1969) staan bekend om hun eigenzinnige mode- en portretfotografie. Ze werken vaak met niet-professionele modellen zoals vrienden en familieleden, en kiezen voor ongewone poses. Dit resulteert nooit in documentaire portretten; de gelaagde beelden doorbreken ons verwachtingspatroon. Deze zomer is het duo op zoek gegaan naar boswachters in het duinlandschap rondom Egmond, Schoorl en Bergen. Het onzichtbare beroep wordt in de voor het fotografenduo kenmerkende stijl in beeld gebracht. Ze tonen de mannen en vrouwen liggend in het landschap – hún landschap – dat hen lijkt te gaan verzwelgen.
Inspiratie De serie is geïnspireerd op de werkwijze van de vroeg 20e-eeuwse natuurfotograaf Adolphe Burdet (1860-1940), die met zijn stereocamera de natuur op weergaloze wijze in beeld bracht. Te zien tot en met 7 januari.

Kranenburgh opent op 8 oktober eveneens de tentoonstellingen Han Bennink, jazzdrummer en beeldend kunstenaar, Matthew Monahan – Mensbeeld en Terug  naar de bron met smaakmakers van de Bergense School. Foto: Blommers & Schumm. Collectie Nederlands Fotomuseum.

Reageer op dit artikel
More from Redactie Pluswijzer
Duinlandschap Noord-Holland hersteld
Het duinlandschap in Noord-Holland is een van de parels van de Noord-Hollandse...
Read More
0 replies on “Eigenzinnige fototentoonstelling met boswachters”