Eerste namen Bevrijdingspop bekend

De organisatie van Bevrijdingspop maakt de eerste namen voor editie 2018 bekend. Ladysmith Black Mambazo, DI-RECT, Big2, Altin Gün en Michael Prins treden zaterdag 5 mei op in de Haarlemmerhout tijdens het Haarlemse bevrijdingsfestival. Bevrijdingspop is een festival met een boodschap. Het thema ‘Vrijheid is niet vanzelfsprekend’ wordt op 4 en 5 mei in Haarlem op verschillende manieren onder de aandacht gebracht. Het Herdenkingsconcert op 4 mei, het Bevrijdingsvuur, het 5voor5-moment en speeddaten met veteranen zijn vaste ingrediënten van het jaarlijkse bevrijdingsfestival. Bevrijdingspop 2018 ontvangt naar verwachting door zo’n 150.000 bezoekers.

Ladysmith Black Mambazo is een mannelijke zangkoor uit Zuid-Afrika en met zeventien Grammy-nominaties en vier Grammy’s zonder twijfel de bekendste zanggroep van het Afrikaanse continent. Die status is vooral te danken aan haar deelname aan het legendarische Graceland-album van Paul Simon, opgenomen in de jaren ’80. Sindsdien heeft de groep haar act voortdurend ontwikkeld. Verwacht op 5 mei een feestelijke mix van zang, dans en heel veel energie op het podium.

De Haagse rockband DI-RECT (foto) heeft zichzelf de afgelopen tijd compleet in het nieuw gestoken. De sound is dansbaar en opzwepend. De band met frontman Marcel en gitarist Spike staat al ruim vijftien jaar aan de Nederlandse top en kan leunen op een flinke reeks radio- en live-klassiekers.
Twan van Steenhoven is rapper en producer en was ooit de helft van de populairste hiphopact van Nederland: The Opposites. Als Big2 produceerde hij voor onder meer Dio, Yes-R, Sticks en Appa & Sjaak en inmiddels is zijn nieuwe soloalbum af. Bij een nieuwe plaat hoort natuurlijk ook een spiksplinternieuwe liveshow. Hij kijkt dan ook erg uit naar zijn shows, die volgens hem het best zijn te omschrijven als gezellig, puur en energiek.

Altin Gün speelt psychedelische folk en in de jaren ’70 uiterst populair in Turkije. Dat deze muziekblend juist in Turkije op kwam, is natuurlijk geen toeval, gezien de centrale ligging van het land tussen Oost en West. Turks-Nederlandse band Altin Gün blaast dit genre nieuw leven in met een mix van traditionele muziek en Westerse rockinvloeden.
Classic songwriting is wat Haarlemmer Michael Prins drijft. De oude meesters van het genre deden niet zo moeilijk. John Lennon, Joni Mitchell: ze draaiden er niet omheen. Als ze verliefd waren, dan zongen ze dat. Zonder enige omhaal. ,,Gewoon de simpele emotie raken”, constateert Prins. En dat is precies wat hijzelf ook losmaakt met zijn muziek. Foto: Ricochet.

Reageer op dit artikel
More from Redactie Pluswijzer
Een eigen werkblad of aanrechtblad is beter
Met een eigen werkblad of aanrechtblad heeft u een perfecte oplossing. U...
Read More
0 replies on “Eerste namen Bevrijdingspop bekend”