Eerste hulp bij het starten van een moestuin

Moestuin

De zomer is begonnen. Dat betekent volop oogsten in de moestuin. Als je nog geen moestuin hebt maar er wel een wilt beginnen, kan dat nog steeds. Lees hier hoe je dat aanpakt en welke gewassen je nu het beste kunt zaaien.

Starten met een moestuin

Er is geen perfect moment om te starten met een moestuin. Als je vroeg in het voorjaar begint, heb je alle tijd om te kweken wat je wilt. Wel kun je het beste starten met zaaien onder glas of transparante folie. Het advies is om dan te gaan kweken in een glazen kas of in een kweekbak die binnen kan staan. En als je nu wilt starten, kunnen de zaadjes direct de grond in en komen ze sneller op door gunstige temperaturen.

Welke groenten zijn geschikt?

Als je een beginner bent, kies dan voor makkelijke groenten en kruiden. Dat zijn bijvoorbeeld boontjes, courgette, koolrabi, rucola, snijbiet, radijs. Kruiden zijn ook makkelijk te zelf te kweken. Doe dit bij voorkeur in potten. Tomaten en paprika zijn iets lastiger maar die kun je wel het hele seizoen door oogsten. Wil je ook in de herfst en winter oogsten, start dan nu met het kweken van wintergroenten. Spruiten, boerenkool en andere koolsoorten mogen vanaf nu de grond in. Of ga voor de trendy groente Kalettes.

Groentetrend

Na 15 jaar veredeling is er een soort superfood op de markt gekomen: Kalettes. Dit is een kruising met de smaak van spruitkool gecombineerd met de milde, zoete, notige smaak van boerenkool. Deze bijzondere groente bevat de dubbele hoeveelheid vitamine B6 en C als de gewone spruitkool. Bij matige winters kun je deze groente heel lang blijven oogsten. Als je iets bijzonders wilt kweken, is de groente Kalettes het helemaal.

De zomer is begonnen: tips voor de moestuin

Om ervoor te zorgen dat je zaadjes en plantjes goed groeien, geven wij graag wat tips om je moestuin te verzorgen. Het is erg belangrijk om regelmatig voldoende water te geven. Zeker nu het zo droog is, want het water verdampt snel. Houd je moestuin onkruidvrij want onkruid overwoekert al snel je opkomende zaadjes. Je tomatenplant houd je in topvorm door te dieven. Je kunt eventueel nog het groeiseizoen verlengen door de aarde te voorzien van een mulchlaag. Zo krijgen alle gewassen de kans om vruchten te produceren.

Border opvrolijken

Als je naast het starten van een moestuin je border nog wilt opvrolijken zijn vergeet-me-nietjes een prachtige aanwinst voor je tuin. Je kunt ze in juni en juli direct zaaien in de volle grond. Als de plantjes groot genoeg zijn, kun je ze september verspenen. In het voorjaar geef je de bloemen een definitieve plek in de tuin waarna je een heel seizoen kunt genieten van een blauwe bloemenpracht.

Bestel snel en begin morgen al met zaaien

Bij Allezadenkopen.nl vind je een compleet assortiment groente-, kruiden en bloemenzaden. Je hebt in totaal de keuze uit wel zo’n 300 verschillende soorten. Behalve het zaaien, zijn zaadjes ook leuk om cadeau te geven. Gaat je collega wisselen van baan of juist met pensioen? Zoek je een bedankje voor de juf of meester van je kind? Of wil je gewoon iemand bedanken? Dan zijn ‘Vergeet-mij-nietjes’ of het ‘Klavertje-vier’ erg leuk om te geven. Zaden kopen gaat bij ons heel gemakkelijk. Als je op werkdagen voor 12 uur bestelt, versturen wij je bestelling dezelfde dag en kun je de volgende dag al zaaien.

Reageer op dit artikel
Tags van dit artikel
Meer van Redactie Pluswijzer

Be my guest met gitaarvirtuous Serge Héman

Op eerste paasdag treedt Serge Héman op bij eetlokaal Be my guest....
Lees meer