Een rondje door Londen én New York met Heemsteeds Philharmonisch Orkest

‘Bloomsbury square op een middag in november’, dat is de ondertitel van het prachtige dromerige langzame deel van A London Symphony van Ralph Vaughan Williams. In zijn tweede symfonie neemt hij de musici en de toehoorders mee naar de verschillende plekken in het prachtige Londen. De drukte en de hectiek is goed hoorbaar, maar ook de rust en de mystiek van deze wereldstad. Leonard Bernstein laat het orkest dansen en swingen met zijn muziek van West Side Story, romantiek en passie in de sloppenwijken van New York…

Het Heemsteeds Philharmonisch Orkest viert de herfst met deze twee beroemde en geliefde werken uit de 20ste eeuw van Ralph Vaughan Williams en Leonard Bernstein.

Vaughan Williams was een Brits componist en dirigent. Binnen de Engelse traditie wordt hij gezien als opvolger van zijn leraren, de componisten Parry en Stanford en van componisten van een eerdere generatie Elgar en Delius; anderen plaatsen hem in een traditie met Debussy en Ravel. Ravel was in 1907 en 1908 één van zijn leraren tijdens een lang verblijf in Parijs. In het algemeen wordt Vaughan Williams beschouwd als één van Engelands belangrijkste componisten.

A London Symphony (no. 2) werd tussen 1912 en 1913 geschreven en werd voor het eerst uitgevoerd in maart 1914 in Londen. Aanvankelijk was de symfonie ontstaan als toondicht met als onderwerp het Londense leven, maar op aanraden van zijn vriend George Butterworth (zelf ook componist) bewerkte hij het tot een symfonie. Vaughan Williams herzag de symfonie nog enkele malen tussen 1918 en 1920, waarna in 1934 nogmaals een herziening volgde.

Leonard Bernstein werd 100 jaar geleden geboren als zoon van Russische Joden in het toen nog tsaristische Rusland. In 1908 vluchtte het gezin naar Amerika, waar Bernstein studeerde aan de Harvard Universiteit en het Curtis Institute of Music. Bernstein verwierf eerst bekendheid als dirigent nadat hij in 1943 de zieke Bruno Walter verving. Van 1958 tot 1969 was hij artistiek leider van de New York Philharmonic, waarna hij zich ging toeleggen op componeren. Hij schreef vele werken, o.a. symfonieën, de opera Candide en diverse musicals. Bernsteins West Side Story uit 1957 is geënt op Shakespeares toneelstuk Romeo en Julia. Het liefdesdrama speelt zich deze keer af in de sloppenwijken van New York, waar Puertoricaanse jeugdbendes de straat onveilig maken.

In 1960 stelde de componist uit het materiaal de Symfonische Dansen samen. In de suite horen we een bonte mix van orkestrale kleuren, swingende ritmes, dansen (waaronder de rumba en de cha-cha), een fuga en diverse liederen.

Zaterdag 24 november 2018 om 20.15 uur in de Pinksterkerk, Camplaan 18 te Heemstede. Kaarten: vanaf €15 inclusief 1 consumptie via www.hpho.nl (Foto: aangeleverd)

Reageer op dit artikel
Meer van Redactie Pluswijzer

Rozengeur en… zonneschijn

Als in juni de zon schijnt openen de rozenknoppen. Eenmaal uitgebloeid geniet...
Lees meer