Een AED redt levens; tips om met je buurt geld in te zamelen voor een defibrillator

AED redt levens

Een hartstilstand is een veelvoorkomende medische noodsituatie die jaarlijks duizenden mensen treft. Door correct en op tijd in te grijpen kan de kans op een dodelijke afloop sterk worden verminderd. Echter overlijden er anno 2019 nog te veel mensen onnodig aan deze oorzaak. Onnodig, omdat er in veel gevallen geen AED binnen handbereik is. Dat terwijl het een levensreddend middel is. Tijd om hier samen met je buurtgenoten iets aan te doen!

Met een AED maak je ook je buurt een stuk veiliger

Een defibrillator tref je doorgaans binnen bedrijven, sportverenigingen en winkelcentra. Plekken waar veel mensen gedurende een groot gedeelte van de dag aanwezig zijn. Woonwijken worden echter regelmatig vergeten. En dat terwijl de meeste hartstilstanden in de thuissituatie plaatsvinden. Door de aanwezigheid van meer AED’s in de buurt wordt de overlevingskans ook op die plekken aanzienlijk vergroot. Met de aanschaf van een AED, een automatische externe defibrillator, maak je je buurt dus een stuk veiliger.

De noodzaak van AED’s die 24/7 toegankelijk zijn

Momenteel bevinden zich in Nederland totaal 100.000 AED’s, waarvan ruim eentiende is aangemeld bij HartslagNU, het landelijke oproepsysteem. Van het grootste gedeelte is dus onbekend waar ze hangen. De schatting is dat er maar liefst 30.000 landelijke geregistreerde defibrillators nodig zijn die én snel getraceerd kunnen worden én dag en nacht toegankelijk zijn voor het publiek. Alleen zo kan het op tijd worden ingezet. Een AED moet binnen de cruciale eerste zes minuten kunnen worden toegepast.

Middels crowdfunding geld inzamelen voor een AED in je buurt?

Weet je niet goed waar je moet beginnen met het inzamelen van geld voor een defibrillator in je buurt? Dan kunnen Philips en de Hartstichting je een eindje op weg helpen. De twee zijn met BuurtAED een unieke samenwerking aangegaan. Via de website van BuurtAED kies je een van de beschikbare AED-pakketten. Daarna kun je een crowdfunding actie opzetten en je buurtgenoten vragen om een donatie op jouw actiepagina. Vaak kun je op de AED-pakketten een behoorlijke korting krijgen.

Zelf geld inzamelen

Natuurlijk kun je ook zelf (online) het benodigde geld inzamelen voor dit doel. Een defibrillator kun je kopen bij een daarin gespecialiseerde webshop, die je eveneens voorziet van alle informatie waar je maar naar op zoek bent. Ook kun je jouw AED aanschaffen bij een webshop die behalve defibrillators ook andere medische (meet)instrumenten verkoopt. Neem de tijd om de verschillende mogelijkheden goed met elkaar te vergelijken en onthoud ook altijd het essentiële verschil tussen volautomatische en halfautomatische AED’s.

Het kiezen van de beste locatie

Heb je je doel bereikt en voldoende geld weten in te zamelen voor een AED bij jou in de buurt? Dan ben je er bijna! Het is tot slot namelijk van belang om na te gaan waar je de defibrillator wilt plaatsen. Om ervoor te zorgen dat de publieke veiligheid en overlevingskansen van elk willekeurig slachtoffer van een hartaanval kunnen worden gewaarborgd, dient de AED op een altijd goed bereikbare plek te hangen. Uiteraard informeer je je buurtbewoners over de locatie en meld je je AED aan bij het landelijke oproepsysteem

Reageer op dit artikel
More from Redactie Pluswijzer
Familie hoort na 75 jaar dat opa is gevonden
Precies 75 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog weet de...
Read More
0 replies on “Een AED redt levens; tips om met je buurt geld in te zamelen voor een defibrillator”