Dynastie Marubi – Honderd jaar Albanese studiofotografie

In de tentoonstelling Dynastie Marubi – Honderd jaar Albanese studiofotografie toont Foam in Amsterdam een selectie foto’s uit het archief van de Albanese fotostudio Marubi (1856 – 1959). Drie generaties fotografen kregen zeer diverse mensen voor de camera, uiteenlopend van de stedelijke bourgeoisie, herders, de Ottomaanse keizer en Koning Zog, tot criminelen en beroemde acteurs en schilders.

Rond het jaar 1850, niet lang na de uitvinding van de fotografie, arriveert de Italiaanse Pietro Marubi in Shkodër, het noordelijke deel van het huidige Albanië. Hij begint daar de eerste fotostudio in de regio en gebruikt daarbij het natte plaat procedé. Na de dood van Pietro neemt assistent Kel als eerbetoon de achternaam van zijn leermeester aan. Hij zet de studio voort en draagt hem op zijn beurt over aan zijn zoon Gegë.

De omvangrijke collectie van 150.000 glasnegatieven is zowel vanuit historisch, sociologisch, cultureel, antropologisch als artistiek aspect interessant. Gebeurtenissen uit de roerige geschiedenis van Albanië, van de Ottomaanse tot de communistische periode, als sociale rituelen, folkloristische kleding en sociologische interessante groepsportretten zijn allemaal in de collectie te vinden. De tentoonstelling is een kennismaking met de rijke fotografiegeschiedenis van een geïsoleerd gelegen Europees land dat vaak wordt vergeten. Foto: Untitled 1922. Kel Marubi, Marubi National Museum of Photography Shkodër.

Reageer op dit artikel
More from Redactie Pluswijzer
Pas op voor blauwalg?
Het aanhoudende warme en droge weer is heerlijk voor veel mensen, maar...
Read More
0 replies on “Dynastie Marubi – Honderd jaar Albanese studiofotografie”