Duurzame inzetbaarheid werkt voor ouder personeel

Als oudere werknemer wilt u tijdens uw laatste arbeidsjaren prettig werken. Een waardige afsluiting op uw carrière moet gepaard gaan met werkplezier en een goede gezondheid. Dit is ook in het belang van uw werkgever, die u hiervoor kan ondersteunen met deskundige begeleiding en advies van een arbeidsdeskundige. Opdat u met plezier werkt in uw huidige of nieuwe functie. Dit is wat duurzame inzetbaarheid betekent.

Waarom duurzame inzetbaarheid?

Duurzame inzetbaarheid van personeel is binnen slechts enkele jaren een belangrijk thema geworden binnen verschillende bedrijven. Dit zal alleen nog maar toenemen, nu Nederland midden in de vergrijzingsgolf zit. Deze is begonnen in 2011 en zal zijn hoogtepunt bereiken in 2026. Ervaren werknemers moeten langer blijven doorwerken, nu de AOW-leeftijd verhoogd is. Deze periode wordt gebruikt voor het overdragen van hun kennis en ervaring naar jongere werknemers.

Uw bedrijfsarts helpt bij duurzame inzetbaarheid

Willen werkgever en werknemer een succes maken van duurzame inzetbaarheid, dan is ook een duurzame aanpak nodig. Als werknemer heeft u daarbij recht op consultatie van een bevoegd bedrijfsarts. Uw werkgever is verplicht u deze mogelijkheid te geven en de bedrijfsarts toegang te geven tot de werkvloer. Een open spreekuur bij uw bedrijfsarts dient om te praten over uw individuele en persoonlijke vragen over het werk. Al deze en andere diensten die de arbeidsomstandigheden voor de werknemer moeten verbeteren, worden geregeld via een deskundige arbodienst.

Wat doet uw bedrijfsarts?

Uw bedrijfsarts is specialist in gezondheid en werk, en geeft onafhankelijk advies aan u als werknemer. Hierbij geldt het medisch beroepsgeheim en uiteenlopende privacyregels. Het takenpakket van een bedrijfsarts bestaat uit:

  • het ondersteunen bij de opstelling van het preventie- en verzuimbeleid;
  • begeleiden bij de re-integratie van zieke werknemers;
  • inzicht krijgen in de werkomstandigheden en -belasting;
  • bereikbaar zijn voor vragen van werknemers met óf zonder klachten;
  • overleggen met personeelsvertegenwoordiging en/of ondernemingsraad, en de preventiemedewerker.

Advies aanvragen?

Heeft u vragen over uw eigen duurzame inzetbaarheid? Dit is de specialisatie van arbodienst Preventix. Deze organisatie staat voor effectief verzuimbeleid en vroegtijdige preventie. Hierbij hoort het optimaliseren van de werkomstandigheden op de werkvloer, zodat duurzame inzetbaarheid haalbaar is en blijft. Treden er toch problemen op, dan zal Preventix u vanaf dag één zo goed mogelijk bijstaan. Bekijk de website van Preventix of neem direct contact op voor advies.

Reageer op dit artikel
More from Redactie Pluswijzer
Van Groningen tot Terneuzen klinkt zondag 14 maart het Klimaatalarm
Van Groningen tot Maastricht en Terneuzen tot Hoorn, op ruim 40 locaties...
Read More
0 replies on “Duurzame inzetbaarheid werkt voor ouder personeel”