Drie tips voor een duurzaam interieur

Drie-tips-voor-een-duurzaam-interieur

Woningen worden steeds duurzamer gebouwd. Als uw woning nog niet duurzaam is, kunt u zelf veel maatregelen nemen en uw woning verduurzamen. Zo kunt u kiezen voor duurzame of circulaire bouwmaterialen, verantwoord hout of een energiezuinige (gasloze) verwarming. Maar hoe zit het eigenlijk met het interieur? In hoeverre kunt u dat duurzaam maken?

Een nieuw seizoen, een nieuw interieur?

Zo eens in de zoveel tijd, krijgen we het in onze bol: het interieur kan wel een een opknapbeurt gebruiken. Oktober is zo’n maand waarin we graag het interieur veranderen. De herfst begint dan en we zijn weer meer binnen. We willen het dus sfeervol in huis maken. Ieder seizoen zijn er wel weer nieuwe woontrends die u kunt toepassen in het interieur. Regelmatig nieuwe woondecoratie aanschaffen of schilderen of behangen zijn niet erg duurzaam en bovendien zijn ze een kostenplaatje voor uw portemonnee.

Als u plannen heeft om het interieur te restylen, kunt u dat ook op een andere duurzame manier doen. In dit artikel leest u enkele tips om uw interieur te verduurzamen. Er is meer mogelijk dan u denkt.

Kies voor kwalitatieve raamdecoratie

Ze zijn al jaren populair: shutters. Deze sfeervolle raamdecoratie geeft een boost aan ieder interieur. Aangezien raamdecoratie een belangrijke sfeerbepaler is in het interieur raden we u aan om hier niet op te bezuinigen. Of u nu van landelijk, modern of industrieel houdt, shutters kunnen altijd. En ze zijn duurzaam. Shutters worden vaak gemaakt van een houtsoort van hoge kwaliteit waardoor ze ook lang meegaan. Omdat u zelf kunt bepalen hoeveel daglicht er naar binnen komt, heeft u iedere keer weer een nieuwe sfeer. Ook functioneren shutters als een uitstekende binnenzonwering. Sluit de shutters als het zonnig is. Op deze manier beschermt u interieur en meubels ook tegen verkleuring door zonlicht.

Recycle uw interieur

Dankzij het gebruik van gerecyclede materialen maakt u uw interieur ook een stukje duurzamer. Er zijn bijvoorbeeld vloerkleden van biologisch katoen te koop. Ook kunt u kiezen voor meubilair van gerecycled hout of van bamboehout. Op dit moment zijn vintage meubels helemaal in. Plan dus snel een bezoekje aan de kringloopwinkel en scoor hippe vintage meubels voor een spotprijs. U geeft meubels een tweede leven en u bent nog goedkoop uit. Zo blijft er meer budget over voor kwalitatieve verf of voor houten shutters.

De basis moet goed zijn

Kies dus voor een tijdloos interieur met een aantal stijlvolle en duurzame elementen. Als u dan toch wilt veranderen, hoeft alleen te kiezen voor een nieuwe trendkleur op de muur, een ander behangetje of nieuwe accessoires. En voila, u heeft weer een totaal andere look. Als u gaat schilderen of behangen, kies dan wel voor natuurlijke verf zoals kalkverf of voor duurzaam behang. Ook dit bestaat. Een duurzaam interieur creëren doet u ook door er van tevoren goed na te denken. Is het wel nodig? Passen de nieuwe meubels ook bij uw stijl en – ook niet onbelangrijk -: bedenk of u wat u wilt kopen over een aantal jaar nog steeds mooi vindt.

Wat kunt u vervangen voor een duurzaam alternatief?

Door deze tips toe te passen, creëert u een duurzame inrichting en bent u lief voor de natuur en het milieu. Een duurzaam interieur is echt mogelijk met eerlijke materialen. Ga er maar eens voor zitten, bekijk uw huidige interieur en vraag u af wat u kunt vervangen voor een duurzaam alternatief.

Reageer op dit artikel
Tags from the story
More from Redactie Pluswijzer
Kickmee! Cultuurplein winnaar Kern met Pit Trofee Noord-Holland!
Na een jaar hard werken om hun droom te realiseren, presenteerden vandaag...
Read More
0 replies on “Drie tips voor een duurzaam interieur”