Documentaire ‘Green Tales of the City’ geeft hoop

De nieuwste documentaire van filmmaker Gwen Jansen laat op een lichte en humoristische toon zien hoe in onder andere Amsterdam de duurzaamheidsbeweging in rap tempo luider, krachtiger en omvangrijker wordt. Lokaal slaan steeds vaker burgers, kunstenaars, bedrijven, kennisinstellingen en overheden de handen ineen. Ze willen hun eigen leefwereld duurzamer maken en wachten daarbij niet langer de tragere nationale besluitvorming af. Maar ook maken we kennis met de soms bizarre beweegredenen van mensen om juist niet milieubewust te leven. De film heeft zojuist de Social Impact Award gewonnen op het Amerikaanse Filmfestival A Show For A Change.

De filmmaakster heeft maandenlang gefilmd in Amsterdam Noord waar een compleet circulaire woon-werkgebied moet komen. We zien hoe zelfbouwer Marcus Schmid hard bouwt aan zijn drijvende huis van strobalen en waar hij tegenaan loopt. De woning maakt onderdeel uit van de nieuwe wijk Schoon Schip (drijvende woonwijk in Buiksloterham). Maar ook filmde ze de 02025 beweging en hoe Gemeente Amsterdam storytelling gebruikt om zoveel mogelijk Amsterdammers te activeren als het gaat om de klimaatopgave. Naast Amsterdam, vormen ook Leeuwarden, Nijmegen, Rotterdam en Utrecht het decor van de film. In deze steden heeft filmmaker Jansen diverse bijzondere ‘green tales’ gevolgd met haar camera.

 

Pakhuis De Zwijger

De film is dinsdag 8 januari voor het eerst in Amsterdam te zien in Pakhuis De Zwijger (IJ Zaal) om 17.00 uur. Zowel de filmmaker Gwen Jansen als de wethouder duurzaamheid, Marieke van Doorninck zijn hierbij aanwezig en beantwoorden na afloop vragen uit het publiek. Er is ook live muziek van de sing- en songwriter GeertJan Aleven. De toegang is gratis. Aanmelden is wel verstandig via: www.dezwijger.nl

Social Impact Award

De film had op 14 december haar besloten première waarbij enkele honderden mensen aanwezig waren. Er was na afloop een staande ovatie. Ook internationaal bleef de documentaire niet onopgemerkt. Green Tales Of The City won in december de Social Impact Award op het Amerikaanse filmfestival ‘A Show For A Change’. De film wordt nu aangeboden aan filmhuizen en bioscopen. Op www.green-tales.com is binnenkort te lezen in welke bioscopen en filmhuizen de documentaire de komende tijd te zien zal zijn.

 

De filmmaker

Gwen Jansen (46) is een onafhankelijk filmmaker en filmproducent uit Utrecht. In al haar films staan hoofdpersonen centraal die met uitermate veel passie, durf en drive een in vele ogen onmogelijk doel nastreven. Het zijn ook altijd onderwerpen met een duidelijke link naar haar eigen leven. Jansen maakte eerder onder andere de documentaires ’Kunst… Begin drrr niet an’ over het leven van Herman Brood als beeldend kunstenaar, De Autovakmannen, Nederland Whiskyland en Hato’s Wijn.

(Foto: Gwen Jansen, foto aangeleverd)

Reageer op dit artikel
Meer van Redactie Pluswijzer

Geranium terug van nooit weggeweest

Geranium (Pelargonium) is één van de bekendste tuinbloeiers. De geranium is helemaal...
Lees meer