Dinomakers: twee eeuwen verbeelding van de oertijd

Wie weet hoe een T. rex of triceratops er 66 miljoen jaar geleden precies uitzag? Het enige bewijs dat we hebben zijn fossielen. Vaak niet meer dan een dijbeen, een tand, een schedel. Soms een voetspoor in de grond of de flauwe afdrukken van veren. Wie maakt daar een complete dino van? Maak in het Teylers Museum in Haarlem kennis met de dinomakers: kunstenaars en wetenschappers die uitgestorven planten en dieren tot leven wekken. Terwijl wetenschappers hele stambomen en tijdlijnen bijeen puzzelen uit versteende resten, vertalen ‘paleokunstenaars’ deze technische kennis in de krachtige beelden die wij zo goed kennen uit boeken en films. Twee eeuwen verbeelding van de oertijd laat zien hoe de ideeën daarover steeds veranderen. Ontdek in Dinomakers de mooiste en opvallendste creaties op het snijvlak van kunst en wetenschap. Dinomakers, geschikt voor jong en oud, is te zien van 31 januari tot en met 1 juni 2020.

Dinomakers in Teylers Museum

Dinomakers is de eerste tentoonstelling over paleokunst in Nederland. Het onderwerp op het snijvlak van natuur, kunst en cultuur past prachtig bij Teylers Museum, museum van kunst en wetenschap. Uitzonderlijk materiaal uit binnen- en buitenland wordt bijeengebracht. Bruiklenen komen van o.a. Natural History Museum in Londen, Moravisch Museum in Brno, Museon in Den Haag en particuliere verzamelaars. Ook is er werk te zien van hedendaagse dinomakers: tekeningen en modellen van de bekende Nederlandse paleokunstenaars Kennis & Kennis en digitale kunst van de Britse kunstenaar Mark Witton. De fascinatie voor dino’s van de huidige generatie kinderen krijgt ook een plek in de tentoonstelling. In korte filmpjes vertellen jonge dinospecialisten over hun favoriete dino en geven ze hun kijk op de oertijd. Daarnaast worden bezoekers uitgedaagd na te denken over het uitgestorven leven van de toekomst. De tentoonstelling legt zo een link met de huidige invloed van klimaatsverandering en de mens op de ontwikkeling van dieren en planten.

Nieuwe aanwinsten

In 2019 verwierf Teylers Museum twee grote aquarellen van een megatherium en een ichtyosaurus, die stammen uit de beginperiode van de visuele presentatie van prehistorisch leven. Hoewel het skeletten zijn, lijken ze haast levend door hun pose en weergave in een realistische omgeving. De werken zijn rond 1856 gemaakt als onderdeel van een set van acht, in opdracht van aartshertog Stephan Franz Victor van Oostenrijk voor zijn mineralogisch museum in paleis Schloss Schaumburg. Tijdens de tentoonstelling zijn ze voor het eerst te zien, daarna krijgen ze een vaste plek in Teylers Eerste Fossielenzaal. In de tentoonstelling worden bezoekers uitgenodigd een naam voor de dieren te bedenken waarmee ze in de toekomst door het leven gaan. (foto: Mark Witton, Europasaurus Holgeri (2017), foto aangeleverd)

Reageer op dit artikel
Tags from the story
, ,
More from Redactie Pluswijzer
Bowlen in Amerikaanse stijl: wat is er allemaal mogelijk?
Er wordt steeds meer waarde gehecht aan de totaalbeleving op een bowlingbaan....
Read More
0 replies on “Dinomakers: twee eeuwen verbeelding van de oertijd”