Dierenbescherming pleit voor landelijke chipplicht katten

RegioDe Dierenbescherming is deze week gestart met een petitie. De organisatie wil zoveel mogelijk handtekeningen verzamelen om  de politiek te overtuigen een wettelijke chipplicht voor katten in te voeren. Jaarlijks komen in de asielen veel katten terecht die niet gechipt zijn of waarvan de gegevens in de chip niet goed zijn geregistreerd. Met een chipplicht kunnen de eigenaren van gevonden katten sneller worden opgespoord.

Landelijk worden jaarlijks 38.000 katten vermist. Daarvan komen er 10.000 uiteindelijk in een asiel van de Dierenbescherming terecht en maar liefst 87% daarvan is niet gechipt of onjuist geregistreerd. Deze katten kunnen dus niet naar hun eigenaar worden teruggebracht en hebben in bijna alle gevallen medische zorg nodig. De Dierenbescherming strijdt al jaren voor het verplicht chippen en registreren van katten. Tot op heden blijft een wettelijke regeling uit, met alle gevolgen van dien. De kosten, die jaarlijks in de miljoenen lopen, komen voor de eerste veertien dagen in de opvang voor rekening van de gemeenten. Dit was voor 35 gemeenten in 2017 al reden om de Tweede Kamer te verzoeken het chippen verplicht te stellen. Ook de Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA) en de beroepsorganisatie voor dierenartsen (KNMvD) vinden een wettelijke chipplicht een goed idee.

Besmettelijke ziekten

Zoekgeraakte katten zijn vaak huiskatten, waardoor ze op straat lang niet in alle gevallen kunnen overleven. Ze lopen meer kans op uitputting en ondervoeding en zijn vatbaar voor besmettelijke ziekten zoals kattenaids en longworm. Ook voor mensen kan dit risico’s met zich meebrengen, denk aan toxoplasmose of spoelworm. Een invoering van een landelijke chipplicht kan er bovendien voor zorgen dat huisdiereigenaren bewuster omgaan met de keuze voor een dier, stelt de Dierenbescherming. Daarnaast kan het resulteren in eigenaren die meer verantwoordelijkheid nemen voor het verzorgen van hun huisdier. Ook het schrijnende leed van het ‘anoniem’ dumpen van katten zal afnemen omdat de eigenaren geregistreerd staan en dus makkelijk zijn op te sporen.

Teken de petitie

Dat het invoeren van een landelijke chipplicht voor katten zal werken, ziet de Dierenbescherming aan de resultaten van zoekgeraakte en gevonden honden. Bij honden is chippen immers verplicht en de Dierenbescherming kan 93% van de zoekgeraakte honden direct met hun baasje herenigen. Bij katten is dit slechts 17%, waardoor zo’n 8.500 katten onnodig lang in het dierenasiel terechtkomen. Ze krijgen daar de beste medische en liefdevolle zorg, maar het liefst neemt het asiel contact op met de eigenaar om hen met hun geliefde huisdier te herenigen. Voorkom dit verdriet en steun de Dierenbescherming door de petitie te tekenen en de politiek te overtuigen dat zij overgaan tot een landelijke invoering van een chipplicht voor katten. Op www.dierenbescherming.nl staat een link naar de petitie. (Foto: Pixabay)

Reageer op dit artikel
Tags van dit artikel
Meer van Redactie Pluswijzer

‘t Meihuus uit Breedenbroek beste levende tuin van Nederland

De beste levende tuin van Nederland ligt in Gelderland: ’t Meihuus van...
Lees meer