Diabetes, wat is het, wat zijn de oorzaken en de symptomen?

Diabetes, wat is het en wat zijn de oorzaken en symptonen

Wat is diabetes? Uit de voedingstoffen die we tot ons nemen maakt ons lichaam onder meer suiker, oftewel glucose. Glucose wordt gebruikt door de spieren als energiebron. Maar als het lichaam deze glucose niet meer goed kan verwerken, stijgt de bloedsuikerspiegel. Dit is slecht voor het lichaam. Wat is diabetes? Diabetes is eigenlijk een stofwisselingsziekte waarbij u te veel glucose in uw bloed heeft.

Wat is de reden voor een foute bloedsuikerspiegel?

Ons lichaam maakt in de alvleesklier het hormoon insuline aan. Deze stof zorgt ervoor dat de glucose uit het bloed wordt gehaald en in de cellen wordt opgenomen. Als de alvleesklier te weinig of geen insuline meer produceert, wordt de suiker te langzaam of niet meer verwerkt. Er blijft te veel suiker in het bloed achter en het lichaam ondervindt hiervan de schadelijke effecten. Het is dus belangrijk om de glucosewaarden in de gaten te houden. Met een glucosemeter kunt u uw glucosewaarden meten.

Diabetes, type 1 en type 2

Bij diabetes type 1 maakt de alvleesklier helemaal geen insuline meer aan. Men krijgt dit vaak op jonge leeftijd door een ‘foutje’ in het lichaam. Hoe dat foutje ontstaat is nog steeds niet duidelijk. Er lijkt sprake te zijn van erfelijkheid, maar het kan ook volkomen onverwacht optreden.

Bij type 2 maakt de alvleesklier te weinig insuline aan. De oorzaak hiervan is ook nog niet duidelijk. Vroeger werd type 2 vaak geassocieerd met ouderdom. Maar tegenwoordig is duidelijk dat iedereen op elke leeftijd diabetes type 2 kan krijgen. In dit artikel vertellen we u meer over suikerziekte. Hoe krijgt u diabetes en heeft u diabetes? Ga voor een antwoord op die vragen ook altijd naar een arts.

Het diabetesfonds kan u natuurlijk ook altijd meer informatie geven.

De oorzaken van diabetes type 2

Er is – ondanks veel onderzoek – nog steeds erg veel onduidelijk over diabetes type 2. Er zijn echter wel een aantal factoren die de kans op deze suikerziekte lijken te vergroten:

 • Hart- en vaatziekten
 • Hoge bloeddruk
 • Hoog cholesterolgehalte
 • Overgewicht
 • Zwangerschap
 • Roken
 • Afkomst (bij mensen van Hindoestaanse, Marokkaanse en Turkse afkomst komt deze ziekte vaker voor)
 • Wat zijn de symptomen van diabetes?
 • Heb ik diabetes? Diabetes 1 is gemakkelijk te herkennen, omdat de klachten ineens ontstaan en zeer heftig zijn.

Wat zijn de symptomen van het andere type diabetes dan? Diabetes 2 is veel minder eenvoudig te herkennen en wordt daarom ook een sluipmoordenaar genoemd. Er zijn veel klachten en symptomen voor diabetes 2.

Bij type 2 zijn er de volgende symptomen:

 • Hart- en vaatziekten
  Bij diabetes 2 kan het cholesterolgehalte in het bloed snel toenemen. De kans op hart- en vaatziekten neemt daardoor met een factor 2 tot 4 door toe.
 • Nierproblemen
  De te hoge bloedsuikerspiegel is slecht voor de nieren. De werking van de nieren zal op den duur verminderen en dit zal gevolgen hebben voor de voeding die men kan gebruiken.
 • Oogproblemen
  Het gezichtsvermogen neemt af. Men begint wazig te zien, lichtpunten met een cirkel te zien en ook dubbel. Deze klachten verdwijnen als het bloedsuikergehalte weer normaal is.
 • Voetproblemen
  Diabetes kan leiden tot tintelingen en een prikkend gevoel in de huid. Dit komt vooral voor in handen en voeten. Omdat de beschadiging van zenuwen die dit veroorzaakt toeneemt, voelt men soms de voeten veel minder of niet meer. Wonden en ontstekingen kunnen daardoor worden gemist en dit kan zelfs tot amputaties leiden
 • Seksuele problemen
  Er is een grotere kans op infecties aan de geslachtsdelen en bij mannen komen erectiestoornissen voor.
 • Geheugenproblemen
  Na vele jaren met diabetes kan het geheugen minder worden omdat kleine bloedvaatjes in de hersenen beschadigd raken.

Behandeling van diabetes

Behandeling van diabetes type 1 kan alleen door toevoeging van insuline. Dat kan door injecties of een insulinepomp. Een insulinepomp geeft constant een beetje insuline af en is tegenwoordig een klein apparaatje dat in je zak past.

Bij diabetes 2 kan het in sommige gevallen ook nodig zijn om insuline te spuiten. Maar meestal vindt de behandeling plaats met medicijnen. Naast deze medicijnen krijgt u ook adviezen over gezonde voeding en bewegen. Het voedingspatroon is namelijk erg belangrijk voor de bloedsuikerspiegel en het cholesterolgehalte van uw bloed. Lichaamsbeweging zorgt ervoor dat uw lichaam beter reageert op de medicijnen. Stoppen met roken is ook belangrijk.

Gezond leven is altijd verstandig

Hoewel nog altijd veel onduidelijk is over deze ziekte lijkt deze mede zo vaak voor te komen door onze manier van leven. We eten ongezond en bewegen te weinig. Een dieet onder professionele begeleiding en bewegen op een gezonde manier verminderen niet alleen de kans op diabetes type 2. Gezond leven is ook van belang bij het voorkomen van andere chronische ziekten. Bovendien verhoogt het vaak de levensvreugde!

Reageer op dit artikel
Tags van dit artikel
,
Meer van Redactie Pluswijzer

Charlotte Caspers in Museum Kranenburgh

De expert uit het ‘Geheim van de Meester’ laat nu haar eigen...
Lees meer