De Hermitage Amsterdam opent glansrijke jubileumtentoonstelling Juwelen!

In de Hermitage is de tentoonstelling Juwelen! Schitteren aan het Russische hof te bezoekenVan diepblauwe saffieren tot heldergroene smaragden, vrijwel alle bijzondere stenen zijn vertegenwoordigd in een spectaculaire setting. Ontwerper Carlo Wijnands heeft het museum omgetoverd tot een glinsterende droomwereld. Geïnspireerd op het fonkelende spel van licht transformeerde hij de Grote Zaal in een balzaal waarin Romanovs en leden van de Russische high society, vanaf hun portretten, toekijken hoe hun eigen juwelen en kostuums weer tot leven komen. In totaal zijn er ruim 300 kostbaarheden uit de fabelachtige juwelencollectie van de Hermitage St.-Petersburg te zien in Juwelen!. Ze vertellen – samen met een overdaad aan rijk gedecoreerde baljaponnen, kostuums en portretten – persoonlijke verhalen van de Romanovs en de Russische adel. Daarnaast geven ze een beeld van ruim twee eeuwen mode en juwelen. Op zaterdag 14 september gingen de deuren van Juwelen! open voor het publiek. 

Topontwerpers tonen eigen creatie in Juwelen!

Drie Nederlandse topontwerpers, Bibi van der Velden (1980), Edwin Oudshoorn (1980) en Jan Taminiau (1975), brachten in het kader van deze tentoonstelling een bezoek aan de juwelengalerij van het Winterpaleis in St.-Petersburg. Daar kozen ze ieder een favoriet juweel. In de audiotour bespreken zij hun keuze en verbinden ze hun geliefde object met hun eigen werk. Daarbij tonen ze ook een eigen creatie in de tentoonstelling.

Topstukken van Royal leading ladies 

Het publiek ontmoet flamboyante tsarina’s zoals Elisabeth, Catharina de Grote en latere modebewuste vorstinnen, van wie persoonlijke bezittingen te zien zijn. Een meesterwerk is de dubbelzijdige spiegel van tsarina Catharina de Grote (reg. 1762–96), versierd met gouden bloemblaadjes en insecten. Een andere blikvanger is de broche van keizerin Elisabeth (reg. 1741–62), dat veruit de meeste edelstenen bevat van alle gepresenteerde juwelen. Bijna 400 briljanten, meer dan 450 kleine roosgeslepen diamanten, blauwe en gele saffieren, robijnen en smaragden. Een diadeem van tsarina Maria Fjodorovna – echtgenote van tsaar Alexander III – bevat ontelbare briljantgeslepen diamanten en vormt de vorstelijke afsluiting van de tentoonstelling. Het rond 1885 vervaardigde pronkjuweel wordt toegeschreven aan Michail Perchin, een van de leidende edelsmeden van hofjuwelier Carl Fabergé.

De audiotour van Juwelen! wordt onder meer ingesproken door juwelenhistoricus Martijn Akkerman. De tentoonstelling is te zien tot en met 15 maart 2020.

Foto: Juwelenkistje Augsburg, eind 17de eeuw. Onder andere zilver, goud, robijnen, smaragden, agaten, bergkristal, amethisten, turkooizen, 14,5 x 24,5 x 22,5 cm Jewel casket Augsburg, late 17th century. Silver, gold, rubies, emeralds, agates, rock crystal, amethysts, turquoise (among others).

Reageer op dit artikel
Tags from the story
,
More from Redactie Pluswijzer
Eerste hulp bij het starten van een moestuin
De zomer is begonnen. Dat betekent volop oogsten in de moestuin. Als...
Read More
0 replies on “De Hermitage Amsterdam opent glansrijke jubileumtentoonstelling Juwelen!”