De glorie van de Nederlandse underground

‘Godfather van de Nederlandse underground’ Peter Pontiac (1951 – 2015) was een van Nederlands meest geliefde en gewaardeerde striptekenaars. Zijn rol in de undergroundbeweging van eind jaren 60 en begin jaren 70 was groot, evenals zijn invloed op de generaties tekenaars die na hem kwamen. De hoofdtentoonstelling van de Stripdagen ‘Van Pontiac tot Guthrie’ in de Vishal in Haarlem gaat onder meer in op de vraag hoe actueel en relevant underground ook nu nog is.
De bezoeker krijgt een reis door de geschiedenis van de vaderlandse undergroundbeweging: van het eerste undergroundblad in Nederland (Metro) naar legendarische tijdschriften als ‘Aloha’, ‘Tante Leny Presenteert’ en ‘Modern Papier’.
Op zondag 5 juni om 15.00 uur geeft journalist Hans Pols in de Vishal een lezing over underground. Tijdens de Stripdagen is tevens de VIP-expositie (Vishal op Locatie) ‘Green Acres’, met tekeningen van Ytje Veenstra, te zien in het trappenhuis van de Philharmonie. De fraaie en vrij toegankelijke expositieruimte van de Vishal is centraal gelegen op de Grote Markt, onder de Grote of St. Bavo kerk.

Reageer op dit artikel
More from Redactie Pluswijzer
Rondleiding Een Zee van Staal
Op zondag 4 februari is er in beeldenpark Een Zee van Staal...
Read More
0 replies on “De glorie van de Nederlandse underground”