De gezondheidsvoordelen van elektrisch fietsen

Over elektrische fietsen bestaan nogal wat vooroordelen. Zo zou het bijvoorbeeld niet bijdragen aan een betere gezondheid omdat het niet het echte fietsen betreft. Dit wordt ook wel het Spartamet-syndroom genoemd. Dat de fietsen echter niet met een motor ter vervanging, maar ter ondersteuning van het trappen worden geleverd, ontkracht dit vooroordeel. Er zijn allerlei voordelen voor de gezondheid te koppelen aan het gebruik van een elektrische fiets. Het gaat bijvoorbeeld om de volgende punten.

1. Meer kilometers rijden

Een opvallend punt als het gaat om de gezondheidsvoordelen, is dat er veel meer kilometers gereden worden door de fietsers. Wie een elektrische fiets bezit, zal deze sneller pakken. Bovendien wordt er ook echt gefietst. De trapondersteuning is immers niet meer dan een hulpmiddel. Dat online elektrische fiets kopen daarom ook steeds populairder wordt is ook alleen maar een goede zaak te noemen. Allerlei doelgroepen krijgen daardoor veel meer beweging dan voorheen het geval was.

2. Verbetering van de geestelijke gezondheid

Nog een gezondheidsvoordeel van veel fietsen, is het effect op de geestelijke gezondheid. Wie veel beweegt, zal ook mentaal sterker worden door die inspanning. Dit is bijvoorbeeld interessant voor mensen die ouder worden. Zij blijven beter bij de tijd doordat zij meer beweging krijgen dankzij de e-bike. Het zijn juist dit soort voordelen die de ouderen vitaler hebben gemaakt in recente jaren. Ouderen waren er al vroeg bij als het om dit type fietsen gaat.

3. Minder kans op verwondingen

Een derde gezondheidsvoordeel klinkt misschien wat tegenstrijdig. Een bekend vooroordeel is dat de elektrische fiets aan de basis staat van meer ongelukken. Toch is dit niet helemaal juist. Hoewel goede fietsbeheersing van belang is, is ook hogere snelheden kunnen halen essentieel. Doordat mensen die voorheen nauwelijks de 10 kilometer per uur met wind tegen konden aantikken, waren zij veel kwetsbaarder op de fiets. Met de trapondersteuning gaat dat tempo omhoog en is de kans op ongelukken en verwondingen kleiner.

Voor alle fietsers

Het is natuurlijk niet alleen zo dat ouderen baat hebben bij een elektrische fiets. Dit is een ander vooroordeel dat inmiddels wel ontkracht kan worden. Het is voor allerlei fietsers een goede optie. De elektrische fiets is inmiddels hip geworden onder allerlei doelgroepen. Als oudere fietser ben je daardoor tegenwoordig juist bij de tijd wanneer je gebruikmaakt van een elektrische fiets. Dit is een bijkomend voordeel van de toegenomen populariteit van dit type fiets.

Reageer op dit artikel
More from Redactie Pluswijzer
In Stijl; abstract maar niet De Stijl
In 2017 is het honderd jaar geleden dat De Stijl werd opgericht,...
Read More
0 replies on “De gezondheidsvoordelen van elektrisch fietsen”