De app ‘Voordat het nieuws was’ brengt de provincie dichterij

Een app die het provinciaal bestuur dichter bij Noord-Hollanders brengt: ‘Voordat het nieuws was’. De websitebouwer Oberon heeft € 30.000,- gewonnen om deze app te gaan maken.
De websitebouwer deed mee aan de app-wedstrijd van de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Flevoland, Limburg en de Open State Foundation. Met de toepassing ’Voordat het nieuws was’ wil de websitebouwer de nieuwsconsument de mogelijkheid bieden om door te klikken naar de politieke oorsprong van het nieuws, zoals: vergaderstukken, besluiten, agenda’s en verslagen van Provinciale Statenvergaderingen. Op die manier kan ‘Voordat het nieuws was’ inwoners uitdagen om zich in de politieke discussie te verdiepen.
Gebruiksgemak
Negen teams mochten woensdag 12 december 2018 hun idee pitchen voor een app die de informatie van Provinciale Staten beter toegankelijk maakt. Juryvoorzitter Femke Lagerveld, Statenlid van de provincie Noord-Holland: “De keuze viel op ‘Voordat het nieuws was’ omdat deze toepassing in tijden van nepnieuws en desinformatie op een laagdrempelige manier laat zien wat de echte bronnen zijn. Ik kijk dan ook uit naar de lancering van de app in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen van maart 2019.” De jury prees het winnende team vanwege het gebruiksgemak waarmee Stateninformatie in de browser automatisch te combineren valt met artikelen op websites van landelijke en regionale media.
Toegankelijkheid van Stateninformatie vergroten
De provincies Flevoland, Limburg, Noord-Holland, Utrecht en Zuid-Holland hebben de informatie van hun Provinciale Staten dit jaar beschikbaar gesteld als open data. Het gaat om informatie zoals moties, amendementen, besluiten, statenvragen en brieven. Inwoners, journalisten, Statenleden en andere geïnteresseerden kunnen nu via een zoekmachine informatie vinden over provinciale onderwerpen. Nu de informatie van deze provincies beschikbaar is als open data kunnen app-ontwikkelaars de data gebruiken voor nieuwe toepassingen. De provincies hebben de app-wedstrijd samen met het ministerie van Binnenlandse Zaken in het leven geroepen om deelnemers uit te dagen om een app-idee in te sturen dat het publieksbereik en de toegankelijkheid van Stateninformatie vergroot. (Foto: aangeleverd)
Reageer op dit artikel
More from Redactie Pluswijzer
Wandelen in polder Amstelveen
Er is geen polder in Amstelveen die zo afwisselend is als de...
Read More
0 replies on “De app ‘Voordat het nieuws was’ brengt de provincie dichterij”