Creatieve hobby vermindert stress

Voor de 2,7 miljoen vrouwen in Nederland tussen de 18 en 75 jaar die een creatieve hobby hebben blijkt het verminderen van stress de belangrijkste reden om creatief bezig te zijn. Haken, breien, handletteren of stempelen wordt door maar liefst 54% van de vrouwen als een effectief middel ervaren om stress tegen te gaan, blijkt uit onderzoek van marktonderzoeksbureau MWM2 in samenwerking met de Jaarbeurs in Utrecht. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat 43% van de Nederlandse vrouwen (tussen 18 en 75 jaar) een creatieve hobby heeft, dat komt neer op 2,7 miljoen vrouwen. Een beetje ‘zen’ zijn hoeft niet veel te kosten. 87% van de vrouwen met een hobby geeft per jaar zo’n € 109,- uit, dat is een stuk minder dan de meeste mensen aan hun hobby besteden. In totaal komt dat neer op dat bijna € 260 miljoen aan hobbyproducten op jaarbasis.

Hobby ook populair onder jongere vrouwen
Het beeld bestaat dat vooral ‘oudere dames’ veel aan het hobbyen zijn, maar het zijn vooral vrouwen tussen de 30 en 35 jaar oud die de meeste tijd aan hun hobby besteden. Wel blijkt dat hun interesse naar andere hobby’s gaat. Zo besteden zij hun tijd liever aan taarten en cupcakes, handlettering, bullet journaling en huis- & interieurdecoratie, waar vrouwen tussen de 60 en 65 jaar vooral kiezen voor hobby’s als haken, breien, bloemdecoratie en schilderen.

Social media is voor veel vrouwen met een creatieve hobby een bron van inspiratie, maar ook het jaarlijkse DIY-event KreaDoe is een plek waar zij nieuwe inspiratie op kunnen doen.  KreaDoe wordt van woensdag 31 oktober tot en met zondag 4 november gehouden in de Jaarbeurs in Utrecht. Met ruim 300 stands, honderden workshops, winacties en 43 duizend bezoekers is KreaDoe het grootste DIY-event binnen de Benelux. (Foto: KreaDoe)

Reageer op dit artikel
Meer van Redactie Pluswijzer

Oedspeler Nizar Rohana in Cirkeltheater

Op zondag 19 maart komt de wereldberoemde Nizar Rohana naar Heemskerk. Hij...
Lees meer