Corona zorgt voor groei aantal campers in Nederland

20181130 Roosendaal: Mobildrome in Roosendaal. (Foto Jeroen Jumelet)

Steeds meer Nederlanders kiezen voor een camper vanwege de coronapandemie. Zo blijkt uit onderzoek van de NKC, Europa’s grootste camperclub. 

De camperclub hield een enquête onder ruim 2.500 kopers die hun camper in 2020 of 2021 aanschaften. Van deze groep geeft 17 procent aan dat de aankoop beïnvloed is door de coronacrisis. De meerderheid van deze campereigenaren had al eerder het plan een camper te kopen, maar door de coronacrisis is dit in een stroomversnelling gekomen. En zelfs 20 procent van de groep geeft aan geen camper gekocht te hebben als de coronapandemie er niet was geweest. 

Vrijheid coronaproof reizen doorslaggevend
De meerderheid van de camperkopers ging voor een tweedehandscamper (69%). Iets minder dan een derde (27%) kocht een nieuwe camper en de rest (4%) kocht een bus om die om te bouwen tot camper.

De meeste camperaars geven aan dat met name de coronaproof manier van reizen met de camper ze erg aanspreekt. NKC-directeur Stan Stolwerk onderschrijft dit: “Met een camper ben je volledig zelfvoorzienend en reis je zo goed als onafhankelijk. Je hebt de vrijheid die je zoekt, ook tijdens de coronapandemie. Zelfs toen sanitair op campings gesloten was. Dit zien we terug in de groeiende populariteit van campers.” 

Verkooprecords nieuwe en tweedehands campers
De verkoop van campers boekt record op record, zo onderschrijven cijfers van de Bovag. Na drie kwartalen zijn er vorig jaar 2.785 nieuwe campers verkocht. Dat is een stijging van bijna 27 procent ten opzichte van de eerste drie kwartalen van 2019. Nooit eerder werden er zoveel nieuwe kampeerauto’s verkocht. Naast de grote vraag naar nieuwe exemplaren, groeit ook de markt voor tweedehands campers. Vorig jaar werden er tot en met september 13.462 gebruikte kampeerauto’s aan consumenten verkocht -oftewel 20 procent meer dan een jaar eerder.

Reizen en klussen in coronatijd
Ook een deel van de mensen die al een camper had, werd beïnvloed door de coronacrisis. Zo geeft 10 procent van deze groep aan meer geklust te hebben aan de camper dan andere jaren, omdat ze meer tijd hadden. Ook het reisgedrag van veel camperaars was anders door corona. De grootste groep (46%) is minder vaak op reis geweest met de camper in 2020 en 2021 vanwege de wereldwijde gezondheidscrisis. Voor sommige camperaars daarentegen (14%) was het juist een uitstekende gelegenheid om vaker met de camper weg te gaan. 

Over de NKC
De NKC is met ruim 65 duizend leden Europa’s grootste camperclub. Als consumentenplatform behartigt de NKC de belangen van Nederlandse camperaars. De NKC heeft eigen verzekeringen, de app Campercontact, organiseert groepsreizen en is uitgever van onder andere het magazine Kampeerauto. 

Foto: aangeleverd

Reageer op dit artikel
Tags from the story
,
More from Redactie Pluswijzer
Kosten doorslaggevend voor ouderen bij dagje uit
De zon hoog aan de hemel en de terrasjes vol: ook voor...
Read More
0 replies on “Corona zorgt voor groei aantal campers in Nederland”