Charlotte Caspers in Museum Kranenburgh

De expert uit het ‘Geheim van de Meester’ laat nu haar eigen kunst zien

Van 19 januari 2019 t/m 5 mei 2019 presenteert Museum Kranenburgh in Bergen ‘STUDIO CHARLOTTE – in het atelier met Charlotte Caspers’, waarin kunstenaar Charlotte Caspers (1979) haar fascinatie voor het landschap, de natuur en natuurlijke materialen – hout, pigmenten, bladgoud – met de bezoeker deelt. De meeste mensen kennen Charlotte Caspers als expert in het populaire tv-programma ‘Het Geheim van de Meester’ met Jasper Krabbé. Ze schildert hierin meesterwerken minutieus na, maar de kunst die ze zelf maakt laat ze zelden zien. In de oudbouw van het museum worden twee zalen ingericht als haar intieme atelier. Caspers gaat gedurende de tentoonstellingsperiode ook live aan de slag in Studio C-schilderworkshops voor kinderen. Studio Charlotte wordt geopend door kunstenaar en presentator Jasper Krabbé op zaterdag 19 januari 2019 om 16.00 uur in Museum Kranenburgh.

Caspers studeerde kunstgeschiedenis en schilderijenrestauratie, maar het had ook natuurkunde of biologie kunnen zijn. Met bijna microscopische belangstelling bestudeert ze de natuur en ontleedt ze de processen die zich hier afspelen. In schilderijen en collages, maar ook in proefjes, probeersels en bijschriften doet ze verslag van haar onderzoek, dat nooit af lijkt. Haar drive om dingen te doorgronden vertaalt zich het ene moment in een hyperrealistisch geschilderd takje, het ander moment in de totale abstractie van enkel gekleurde vlakjes. Uit alles spreekt de fascinatie voor natuurlijke materialen, hun texturen en gedragingen in de tijd. Stukjes 17e-eeuws papier of een het paneel van een oude koorbank krijgen bij Caspers een tweede leven, met de natuur als leverancier van de benodigde pigmenten en materialen. Ze woont en werkt in Bergen, praktisch naast het bos waar ze haar grondstoffen vindt.

Hoezeer ook gedreven door haar onderzoek, Caspers wil met haar werk vooral ruimte geven voor verbeelding: ,,Dromen en verbeelding zijn naar mijn idee onmisbaar voor mensen. Het verhaal dat je ergens bij kunt bedenken en de eindeloze mogelijkheden hierin, ik vind dat iets heel hoopgevends. Iets dat je altijd bij je hebt. Je kunt hierin gevoed worden door literatuur, een mooie wandeling door de natuur en dus ook een schilderij.” Haar verfijnde, droomachtige schilderijen en collages verraden de hand van iemand die ook kan werken aan een middeleeuws retabel of miniatuur.

Op zondag 10 maart 2019 gaat de eerste van een serie Studio C-workshops voor kinderen onder leiding van Charlotte Caspers van start. Meer data volgen op de website van Kranenburgh: www.kranenburgh.nl (Foto: Michel Claus)

 

Reageer op dit artikel
Meer van Redactie Pluswijzer

De app ‘Voordat het nieuws was’ brengt de provincie dichterij

Een app die het provinciaal bestuur dichter bij Noord-Hollanders brengt: ‘Voordat het...
Lees meer