Chalet wordt aanleunwoning

mantelzorgwoning

Een kangoeroe woning is een combinatie van twee woningen onder één dak. De woonruimtes hebben elk een aparte voordeur en hebben een interne afsluitbare verbindingsdeur. Een kangoeroe woning wordt ook wel buidelwoning of meergeneratiewoning genoemd.

Zorg

Mantelzorg is dikwijls de hoofdreden om te kiezen voor deze woonvorm. Kinderen nemen voor een belangrijk deel de zorg over voor hun ouders. Maar het kan ook andersom. Ouders zorgen voor de opvang van de kleinkinderen zodat de kinderen kunnen werken.

Woning

Niet elke bestaande woning is gemakkelijk te transformeren naar een dubbele bewoning. Ouderen hebben behoefte aan een gelijkvloerse woonverdieping zonder trappen en drempels, maar willen ook zelfstandig kunnen leven met eigen sanitair, keuken en woon- en slaapkamer.

Chalet

Een chalet als mantelzorgwoning is een alternatief. Als er voldoende buitenruimte omhanden is kan een zelfstandige woning worden gebouwd met het kenmerk van een aanleunwoning. Het chalet biedt ruimschoots de mogelijkheid om zelfstandig te leven met het voordeel dat zorg dichtbij huis is. Het aanschaffen van een ruime chalet is financieel gezien voordeliger dan dure aanpassingen in de bestaande woning. Ook zijn de gemiddelde gezinswoningen niet gebouwd voor dubbele bewoning.

Ontwerp

De chalets zijn volledig op maat te ontwerpen en in te delen waarbij veel aandacht is besteed aan comfort, gemak en eventueel aanpassingen in verband met de zorg. De complete woningen hebben een hoogwaardige isolatie en voldoen aan het Bouwbesluit. Bijkomend voordeel is dat de woningen een kant en klare plaatsing kennen zonder bouwoverlast. De woningen blijven in principe verplaatsbaar.

Regels

Bij de meeste gemeenten mag een mobiele mantelzorgwoning vergunningsvrij geplaatst worden als er een zorgbehoefte bestaat. De zorgbehoefte moet dan worden onderbouwd door een indicatie. Het is dus zaak om vooraf de mogelijkheden te onderzoeken. Bij gezamenlijke bewoning heeft iedereen hetzelfde adres en is er mogelijk sprake van woningdeling of gezamenlijke huishouding. Dit kan financiële gevolgen hebben voor uitkeringen, toeslagen en indicaties voor zorg en ondersteuning.

Reageer op dit artikel
More from Redactie Pluswijzer
Oranje Fonds start actie om verbinding zichtbaar te maken
Het Oranje Fonds is een actie gestart om ervoor te zorgen dat...
Read More
0 replies on “Chalet wordt aanleunwoning”