Cartoons ‘Vrijmoedig’ in Haarlem

Op woensdag 3 mei opent commissaris van de Koning Johan Remkes de expositie cartoons ‘Vrijmoedig’ in het provinciegebouw aan het Houtplein 33 in Haarlem. De Haarlemse cartoonist TRIK zal een speciaal voor deze gelegenheid gemaakte cartoon presenteren.

De Nationale Viering Bevrijding begint dit jaar in de provincie Noord-Holland. In het kader van deze viering wordt de tentoonstelling in Noord-Holland gehouden rond het thema ‘de vier vrijheden’. President Franklin D. Roosevelt verkondigde in zijn historische toespraak tot het Amerikaanse Congres op 6 januari 1941 de vier vrijheden: Vrijheid van Meningsuiting, Vrijheid van Godsdienst, Vrijwaring van Gebrek en Vrijwaring van Vrees.

Cartoonisten uit verschillende landen en culturen tekenden voor vrijheid en laten zien dat humor en satire een belangrijke functie hebben. Ruim 35 cartoons zijn op de tentoonstelling te bezichtigen tot en met 15 juni. De toegang is gratis. TRIK is een Haarlemse illustrator, politiek cartoonist, ontwerper, docent illustratie ArtEZ Academy of Art & Design Zwolle. Hij studeerde illustratie aan de kunstacademie te Kampen, ‘class of 2000’en heeft in 2008 de Inktspotprijs 2007 gewonnen met zijn Wiske/België cartoon. Hij heeft tweemaal de Junior Inktspotprijs op zijn naam geschreven: editie 2004 met zijn cartoon Een eigen mening is dodelijk/Theo van Gogh en editie 2006 met zijn cartoon 1 Burgeroorlog/Irak. Foto: Vera de Kok.

Reageer op dit artikel
More from Redactie Pluswijzer
Unieke restauratie Huis Barnaart
Het is één van de meest spectaculaire restauraties van Vereniging Hendrick de...
Read More
0 replies on “Cartoons ‘Vrijmoedig’ in Haarlem”